13 четения

Проверка по молба на читатели. Джунгли, дупки и руини посрещат на всеки вход на Велико Търново

Пътната агенция е обърнала тотално гръб на областния център

ОБРАСЛИ ПЪТИЩА, НАДУПЧЕН АСФАЛТ, РУИНИ И МИКРОСМЕТИЩА СА ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ВИЖДАТ ПЪТУВАЩИТЕ, ПРЕДИ ДА ВЛЯЗАТ В СТАРАТА БЪЛГАРСКА СТОЛИЦА ОТ ЮГ, ОТ ЗАПАД ИЛИ ОТ СЕВЕР. Това показа наша проверка след множество сигнали на възмутени читатели. Държавата и в частност пътната агенция е обърнала тотално гръб на областния център, а проблемите нарастват с годините. „Наш ангажимент е почистването на растителността и наносите в чертите на града, след табелите за край на населеното място всичко е в прерогативите на пътното“, категорични са от строителната дирекция на Община Велико Търново. След изчистването на растителността около опасните Присовски завои преди четири години отново се е образувала истинска джунгла. Дърветата и храстите са избуяли толкова много, че в тях са скрити даже всички пътни знаци и указателни табели, както и мантинелите. Заради растенията банкетите са затлачени с наноси, а на места от тях платното е толкова стеснено, че по него едва минава автомобил. Това се отнася най-много за участъка от язовир „Вятъра“ в посока разклона за Килифарево.

На влизане от запад...
На влизане от запад…

МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ПОИСКА СРЕЩА С ПЪТНАТА АГЕНЦИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО за почистването на огромните наноси, както и за ремонт на платната, но реакция не последва. По предварителен експертен оглед за изчистване на целия западен вход на града и за ремонт на натоварения мост ще са нужни поне милион лева. Община Велико Търново не може да даде тези средства и затова се чака реакция от държавата, а жителите и гостите на града разчитат и на местното депутатско лоби.

ТОНОВЕ ЗЕМНА МАСА И СКАЛНИ ОТЛОМКИ СЕ СРИВАТ ВЪРХУ ЛАВИРАЩИТЕ МЕЖДУ ДУПКИТЕ В ПЛАТНОТО АВТОМОБИЛИ по печално известната великотърновска улица „Опълченска”. Това пък е северният вход на Велико Търново. Кой трябва да ремонтира и защо не го прави, независимо че отсечката, която е основна входно-изходна артерия за областния център, е на решето от кратери? Това се пита всеки, който преминава оттук. „Борба” потърси за коментар Община Велико Търново. От дирекция „Териториално и селищно устройство” към Община Велико Търново бяха категорични, че улицата е част от републиканския път 3-514 и за нея отговаря държавата. От пътното управление пък смятат, че „Опълченска” си е градска улица и ремонтите са задължение на общината. Истината е по средата. Наистина държавата стопанисва участъка до табелата за входа на старата столица, но за настилката от стария радиозавод по ул. „Опълченска“ до площад „Велчова завера“ отговорността е на общината, защото пътят е общински.

През кратери и джунгли минават влизащите от север.
През кратери и джунгли минават влизащите от север.

„Падат скали по нас, отделно улицата е на решето. Тук е „Гражданска защита”, те също го виждат това, но няма какво да направят. Писали сме над 10 пъти писма до кметовете на Общината. Допреди няколко години ни запълваха рововете, но вече и това не правят. Пътят е основен вход за града, оттук минават туристи за Царевец. Този район е лицето на туристическия център. Който мине, ще си каже „щом входът на града е такъв, какво остава за другото” и ще обърне назад колата”, не крие яда си Георги Пенков, който живее в района.

„Падат на главите ни камъните. Особено, когато вали. Има свлачища и непрекъснато отцепват района. За да стане по-бързо и за да можем да минаваме, вече самите ние ги избутваме”, обяснява на свой ред Здравко Николов.

ОБРАСЪЛ И СТЕСНЕН ЗАРАДИ НАНОСИ Е И ЗАПАДНИЯТ ВХОД НА ГРАДА. Едва ли за идващите откъм София подновените флагове, качени на пилоните, са утеха на фона на джунглата край пътния банкет.

С. МАРИНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

5 коментара за “Проверка по молба на читатели. Джунгли, дупки и руини посрещат на всеки вход на Велико Търново

 • 28.10.2016 в 13:37
  Permalink

  Само си прехвърлят топката общината и държавата , а от това никой не печели . Неможе да имаме претенци за туристически град,а инфраструктурата ни да е в окаяно и плачевно състояние,нямаме аналог,поне в Европа . Идете вижте как са подобни градове на запад и тогава имайте претенции !!!

  Отговор
 • 28.10.2016 в 13:45
  Permalink

  Това е умишлено, за да бъдат подготвени хората предварително за това какво ги чака в града и да не се шокират рязко.
  „ОБРАСЛИ ПЪТИЩА, НАДУПЧЕН АСФАЛТ, РУИНИ И МИКРОСМЕТИЩА…“

  Отговор
 • 28.10.2016 в 14:17
  Permalink

  Участъкът от Южния пътен възел до моста на хлебозавода е много опасен вечер!Не само разбит,но и тъмен,без никаква хоризонтална маркировка! Разминаването с насрещните тирове е като руска рулетка. Никога не си сигурен дали няма да излезеш от платното

  Отговор
 • 29.10.2016 в 2:04
  Permalink

  Stiga ste se chudili, ami vikayte Gospodari na efira, samo te shte opravqt neshtata kato iztiposat otgovornite gospoda na tv-to! Inache kato gledam nqma upraviq v tazi durzhava…

  Отговор
 • 31.10.2016 в 9:52
  Permalink

  И при положение, че плащам и то редовно, данък на колата си от 150 лв.. Къде отиват!? Да карам по разбити улици, то и така не мога да им кажа.. Да ти се невиди и общината и чудото!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!