Новини

Проф. Евгений Дайнов, политолог: „Цачева и Радев се допълват, а не са опоненти. Трайков е единственият модерен кандидат-президент“

„ОТ ВСИЧКИ КАНДИДАТИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, КОИТО НАБЛЮДАВАМ, ЕДИНСТВЕНО ИЗДИГНАТИЯТ ОТ „РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК” ТРАЙЧО ТРАЙКОВ е наясно какво точно работи президентът, какви световни и национални проблеми има да решава и какви точно бели трябва да поправя. За мен той категорично е единственият автентичен десен кандидат и това, което го прави такъв, е визията му къде стои България – на Изток или на Запад, както и позицията му, че в една демократична държава, каквато трябва да е нашата, не е възможно един човек да решава всичко.“ Това коментира пред „Борба“ политологът Евгений Дайнов. По думите му, кандидатите на двете основни политически сили по-скоро се допълват, вместо да са опоненти и това най-ясно си пролича по време на телевизионния дебат помежду им.

„В т. нар. „диспут” между Цачева и Радев хората се шегуваха във Фейсбук, че ни е представена кандидатпрезидентска двойка, а не политически конкуренти. Те се допълваха там, където не трябваше да се допълват. И двамата са един и същи човек поне по две причини – първо, и двамата клонят към дневния ред на тези, които твърдят, че трябва да сме близо до Русия и да се премахнат санкциите над нея. Но никой от тях не каза защо са наложени тези санкции, а то е, защото Русия нападна независима държава“, посочи политологът. Вторият пункт, по който, според него, кандидатите на ГЕРБ и БСП са се обединили, е, че Цецка Цачева е изговорила това, което навремето идеологията на БКП, а сега на БСП ни внушава – че държавният интерес стои над човешките права на отделните граждани.

„Това ги прави един и същи кандидат, няма абсолютно никакво значение кой от тях би спечелил, защото политиката, която ще защитават, е проруска и навън, и навътре. А че държавата е по-важна от своите граждани, е всъщност радикално антизападно послание. Защото само западната политическа цивилизация е тази, в която гражданинът е по-важен от държавата. Всичко друго е варварски модел – от Русия до ислямизма, където се казва, че човекът е мравка в един мравуняк и отгоре има по-главна мравка. И двамата – и Цачева, и Радев, предлагат това. На този фон естествено, че Трайчо Трайков стои като съвременен, модерен, размишляващ и отговорен човек“, подчерта проф. Евгений Дайнов.

„В момента социолозите дават на Трайков малък потенциал да стигне до балотаж. Важното е друго, важното е по-голямата картина. Дайте да помислим какво се случва в България и какво трябва да се случи. България се връща във варварските времена, за които е характерно, че в подредбата на властта отсъстват правилата и законите. Няма равенство по отношение на закона и всеки си има господар. Това определено е една феодализирана, варварска конструкция. Тя, естествено, клони към Русия, защото там положението е същото и се отдалечава от Европа. На тази конструкция трябва да се набият спирачките и да започне възстановяване на европейска България. От тази гледна точка каквито и резултати да изкара Трайков, те ще са основа, на която след това хората, които вярват, че България е западна и трябва да бъде западна демокрация, ще започнат да си вземат държавата обратно от варварите. Това е залогът, това е голямата картина, че след тези избори при един приличен резултат, дори и да не отиде на балотаж, Трайчо Трайков може да се окаже онзи лост, с който постепенно ще се обърнат нещата и ще си дойдат на мястото – България да бъде отново една нормална западна страна, а не руски сурогат“, бе категоричен още политологът Евгений Дайнов.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

One thought on “Проф. Евгений Дайнов, политолог: „Цачева и Радев се допълват, а не са опоненти. Трайков е единственият модерен кандидат-президент“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *