Софийският международен литературен фестивал ще се състои от 13 до 18 декември

Софийският международен литературен фестивал ще се състои от 13 до 18 декември, съобщават организаторите.
Близо 50 чуждестранни и български автори ще бъдат част от програмата на фестивала.
Всяка година форумът съсредоточава международния фокус върху литературата на даден регион. За първи път сега ще базира изцяло своята чуждестранна програма на определени теми като миграция, идентичност и принадлежност. Гостуващите писатели и поети ще бъдат от различни държави, някои от тях „напуснали“ родния си език или страна, други – с изразено творческо и биографично отношение към темите, които фестивалът ще засегне тази година.
Преди месеци за фокус на събитието бе обявена турската литература. Промяната на формата е свързана с нарастващата необходимост от по-разширен разговор и от задълбочен многостранен опит за разбиране на днешното и на другия, отбелязват организаторите.
Гост на четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал ще бъде писателят, журналист и издател Илия Троянов. Роден в България, през 1971 г. семейството му емигрира и получава политическо убежище в Германия. Той живее в Германия, Южна Африка, Австрия, в различни части на света, без никъде да се установява трайно. Носител е на литературните награди „Бертелсман“ /1997/, „Аделберт фон Шамисо“ /2000/, Марбургската литературна награда /1996/, наградата за белетристика на Лайпцигския панаир на книгата /2006/, Берлинската литературна награда /2007/. Книгите му са преведени на двадесет езика. Последният му роман „Власт и съпротива“ беше сред 20-те книги, номинирани за най-добър немскоезичен роман на 2015 г.
Над 30 български писатели и поети и заглавията на най-новите им книги ще бъдат част от основната програма на фестивала. Сред тях са Боряна Кацарска, Васил Георгиев, Владислав Христов, Георги Тенев, Деян Енев, Елена Алексиева, Здравка Евтимова, Златна Костова, Ивайло Добрев, Иван Димитров, Калоян Праматаров, Камелия Спасова.
Шестте дни на Софийския международен литературен фестивал-2016 се провеждат в рамките на 44-то издание на Софийския международен панаир на книгата, посещаван всяка година от над 40 000 души. Основната програма на фестивала отново ще бъде в Мраморното фоайе на НДК, а отделни събития ще се организират в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, и литературния клуб „Перото“. Фестивалът се прави от Асоциацията „Българска книга“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *