67 четения

Строителни еквилибристики. Двуетажна къщичка в старата част на В. Търново стана шестетажен мастодонт

Комплексът вече е построен и разпродаден, съдбата му остава неясна

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ И ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА КМЕТСКИЯ ЕКИП НАПРАВО АХНАХА от факта как двуетажна малка къщичка се е превърнала в шестетажен жилищен блок в старата част на болярския град. Зам.-председателят на местния парламент адв. Николай Илчев представи на вчерашната сесия снимков материал за това какво и как се е случило и попита кмета Даниел Панов какви ще са действията на местната администрация. Градоначалникът отговори, че веднъж на обекта е констатирано незаконно строителство след съвместна проверка на община Велико Търново и Регионалната дирекция за национален строителен контрол. Сега заради множество жалби от живущи и предоставените от адв. Илчев материали започва нова проверка на предприемача Ганчо Ханджиев, който строи там, информира кметът Панов. На заседанието на местния парламент присъстваха и съседи, които остават като в тунел заради мастодонта, който вече е вдигнат пред тях. „Борба“ наскоро информира за случая с мистериозно изникналата сграда в самото начало на старинната улица „Гурко“, чийто силует рязко контрастира с характерния облик на района.

„ЛЮБОПИТНО Е, ЧЕ ТОЗИ ОГРОМЕН БОЗДУГАН Е РАЗПРОДАДЕН НА ЗЕЛЕНО И ЩЕ Е ИНТЕРЕСНО КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ПАРИТЕ НА ХОРАТА“, обясни адвокат Даниел Стоянов, който заедно с няколко живущи присъства на заседанието. Той и съседите му са направили самостоятелно разследване за това как от малката схлупена къщурка с два паянтови етажа се пръква шестетажен блок. Практически билдингът е разположен на старинната улица „Офицерска“, която в миналото е била основното ларго на града заедно с продължението й ул. „Гурко“. „Има някакви игри с кота нула, която е взета от съседната улица, която е по-нагоре, и така са вдигнати допълнителните етажи. Разполагаме с пълната документация и там е очевидно разминаването в котите. Даже и за неспециалисти е видно, че новостроящият се обект е три пъти по-висок от останалите къщи в съседство, някои от които са на по над 100 години“, категоричен бе пред общинските съветници и адвокат Стоянов.

„СТРОИТЕЛНИТЕ КНИЖА СА ИЗДАВАНИ ОТ МОИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ. ПРАВЕН Е ОТДЕЛЕН ПЛАН ЗА РАЙОНА. АКО ИМА НАРУШЕНИЯ, НЕ СА В МОЯ МАНДАТ. Съгласуван е и с бившето НИПК, нека проверяващите си свършат работата. Имахме предписания към строежа, но нередностите са отстранени“, коментира главният архитект на града Николай Малаков. Всички живущи в съседство обаче са категорични, че сградата се прави против правилата. „Можем спокойно да се здрависваме през терасите с новите си комшии. Да не говорим, че подобен строеж с такава височина, в такава близост ни скрива целия юг. Градът е уникален със синтеза на архитектурата с природата. Вижте сами за какво става дума тук. Нарушени са ансамбълът, хармонията и всичко ценно, заради което идват туристите“, коментира съседите. По предварителни данни теренът се намира на две улици – „Ал. Пенчев“ и „Хаджи Димитър“. Подходи има и от двете, но кота нула е взета от горната вместо от долната, а заради „недоглеждането“ къщата от позволени 3 етажа набъбва на 6, коментираха експерти. Това ще докаже и проверката на контролните органи.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

15 коментара за “Строителни еквилибристики. Двуетажна къщичка в старата част на В. Търново стана шестетажен мастодонт

 • 28.10.2016 в 13:15
  Permalink

  Dokato ne go sasipem tozi grad,nqma da se sprem … Nqma opraviq

  Отговор
 • 28.10.2016 в 13:25
  Permalink

  Хората които се жалят, живеят ли в блок по-голям от споменатия? Хотела в съседство , кога ще го събарят ? Той боздуган ли е ?

  Отговор
  • 28.10.2016 в 15:51
   Permalink

   …тук се работи по добре известния подход тези са мои не ги закачай,другите в съседство можем да ги съсипем!Айде…айде къде бяхте същите когато вдигнаха хотела до него???…и още едно нещо не разбрах за какъв ансамбъл от сгради говорим,като няма в съседство нито една в някакъв стар архитектурен стил…то се вижда и от снимките!За мен причината е ,че на някой дето имаше гледка и това му вдигаше цената на имота три пъти сега ще гледа в прозорците на съседа…

   Отговор
 • 28.10.2016 в 13:27
  Permalink

  Поредната строителна измама в Търново – Кънчев,Булмекс или кой е тоя път?!

  Отговор
 • 28.10.2016 в 13:45
  Permalink

  Защо на снимката не е показан и съседния хотел? Или протестиращите се жалват „на парче“? Ако за хотела може, защо и за жилищната сграда да не може? Пък и не само за тях; нека да погледнат по цялата ул. „Хаджи Димитър“…

  Отговор
 • 28.10.2016 в 14:03
  Permalink

  А в останалата стара част да не би да е по-различно? По същият начин е и 6 етажното блокче на улици „Акация“ и „Белчеви“. Ама то е на едни специални хора… да не мислите, че им е лесно?

  Отговор
 • 28.10.2016 в 14:19
  Permalink

  “ Кмета бил ахнал “ …. Нагли общински съветници и кмет , които разрешиха да се строй в двора на училище. Хората през Възраждането са давали пари и имоти да се строят училища.

  Отговор
 • 28.10.2016 в 14:27
  Permalink

  Добре де, що не се направи някъде около града един нов квартал и там да си вдигат, колкото си искат високи сгради, да видим като са ербап тия предприемачи, небостъргачи могат ли да правят . Стига сте презастроявали и без това претъпкания ни вече с бетонизиран град. Нека се помисли по идеята ми 🙂

  Отговор
 • 28.10.2016 в 14:38
  Permalink

  Чета, чета горната т.нар. статия…. потвърждаваща тежката Бай Ганьовщина превзела обществото ни.
  Някакви юристи си служат с езика на улицата, че и с подобни аргументи – защо са юристи като не излагат правни доводи?
  Редактора публикувал отрязък от снимка… на „разваления ансамбъл“, сякаш никой от четящите тук не е виждал какво е построено там последните години.
  В дясно от „ТОЗИ ОГРОМЕН БОЗДУГАН“ има новопостроен неработещ хотел с много по-висока кота /но явно адвокатчето не жалее за изтока а само за юга/, зад ТОЗИ ОГРОМЕН БОЗДУГАН е сградата, в която предполагам живее въпросният адвокат Даниел Стоянов, която също стои по-високо от БОЗДУГАНА!
  Но ансамбъла е важен, когато го няма мечтания ЮГ, същия този на ЮГ, чието ползване е изконно право на адвокат Даниел Стоянов, по-право видиш ли от правото на собственост на всички около него….
  КМЕТА, подобно на лидера на партията на Бащицата си намира виновност в тези преди него…
  Втора проверка видиш ли??? Щото не били съгласни с гл. архитект хорицата /тия с ЮГА/.
  Правова държава ли е това?
  Може и снимки да се покажат на НЕБОЗДУГАНА със скрития ЮГ – преди 5-6 години беше Двуетажна къщичка. Или правото е като в „дивия запад“, който е първи за него си е ….ЮГА… и правото по принцип.
  Всеки може да се разходи да види….

  Отговор
  • 28.10.2016 в 15:42
   Permalink

   Ами да ги съборят излишните етажиа хората да съдят строителния предприемач.

   Отговор
 • 28.10.2016 в 16:13
  Permalink

  Трябва да се приеме мораториум забраняващ строителството на нови сгради на територията на града за поне 10 години. И да започнат проверки на всичко заградено и застроено в последните 20 години. Всичко незаконно – да се събаря. А всички главни архитекти на града – на прокурор.
  На никой не му стиска обаче, защото всички са в играта. Нормалните отдавна напуснаха тази дупка Търново.
  Вие виждали ли сте каква красота е поникнала на ул.Полтава последните номера до високия блок? ИЗродите са си вдигнали къща върху гаражите, залепена на не повече от 3-4 метра от северната страна на 13 етажен блок. И отхапала и част от тротоара.

  Отговор
 • 28.10.2016 в 19:10
  Permalink

  Е какво се оправдават, че каквото било, било в „предишния мандат“? Нали имаш мандат сега, бе, аланкоолу? Ми въведи ред. За какво иначе някой ти е дал мандат изобщо? За да хленчи някой след тебе, че и твоите магарии са били в „предишния (нему) мандат“. Некадърници…

  Отговор
 • 28.10.2016 в 22:27
  Permalink

  Много странна статия! Общината е дала и подписала разрешително за строеж за този блок – да е гледал главния архитект проекта!! Не може така?Каква държава е това?Общинава дава раЗрешително за строеж, строителя инвестира сума ти пари, и изведнъж- бам!Ами имало някакъв проблем, щото комшията бил адвокат и гледа да изкара някой лев!! Мислете за строителя, който е един от честните и дългогодишни строителни фирми, както и за хората купили на зелено- не им опропастявайте бизнеса и живота, заради едни алчни адвокатчета!

  Отговор
 • 28.10.2016 в 22:32
  Permalink

  Проверете историята на фирмата строител- какво е построила от 90-те години насам, да пишат стотиците доволни клиенти, това не е фирма еднодневка, търсете истинския приблем откъде е тръгнал

  Отговор
 • 29.10.2016 в 1:55
  Permalink

  Uzhas, ne se naqdoha, ne se nakradoha, susipaha go stariq grad, a plachat, che magazinite tam zatvarqt, che veche i chuzhdenci nqma da doydat , zashtoto nqma kakvo da vidqt, posle mi se oplakvayte, che turima go nqma, ami to veche i hotelite se razprodavat, zashto li ??

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!