„Удря часът“ на домашните акари

Броени дни ни делят от преминаването към зимно часово време. Промяната ще доведе до активизирането на страховити миниатюрни създания – домашните акари, създаващи редица проблеми на алергичните към тях хора, пише в. „Дейли експрес“.
Проучване, направено във Великобритания през 2011 г. показва, че според близо 60 процента от хората домашните акари са главен виновник за алергиите им. От британското благотворително дружество Allergy UK допускат, че оттогава броят им се е увеличил.
Връщането на часовника назад през уикенда ще активизира акарите – миниатюрни създания с дължина четвърт милиметър, които обитават домашния прах, и ще утежни положението на хората с непоносимост към вътрешни алергени.
По-ранното смрачаване през есента и недостатъчното излагане на слънце кара мозъка да произвежда повишени количества от хормона мелатонин. В резултат на това хората стават по-сънливи. Сезонната умора, съчетана с по-хладното време, означава, че мнозина ще предпочетат да стоят на топло у дома със затворени прозорци. Този „уют“ обаче е предпоставка за редица здравословни проблеми.
Недостатъчното проветрение и влажният въздух в дома осигуряват идеална среда за акарите. Страховитите създания се активизират и причиняват куп проблеми. Сред често срещаните симптоми на алергията към тях са сърбеж, хрема или запушване на носа, кихане, кашлица, дразнимост на въздушните пътища, стягане в гръдната област, хрипове, задух, сълзене и възпаление на очите, кожни раздразнения, запушване на синусите, главоболие, смущения в съня, нарушена концентрация. Симптомите се влошават на закрито, в леглото или рано сутрин.
„По това време на годината домашните акари създават проблеми на много хора. Въпреки това мнозина от тях не разпознават проявените симптоми като алергия. Важно е те да са наясно с усложненията, които могат да причинят вътрешните алергени, довеждайки до по-сериозни проблеми като астма“, казва Линдзи Макманъс от Allergy UK.
Препоръката на експертите е хората редовно да проветряват жилищата си и да се стремят да свеждат до минимум количеството на домашния прах.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.