82 четения

Уникални роботи, шпионски машини и иновативен софтуер показват в Горна Оряховица

В първото по рода си изложение на младежко техническо творчество се представят 60 участници

РОБОТИ, СОФТУЕР ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА 50 ПАЦИЕНТИ НАВЕДНЪЖ, ШПИОНСКИ ТЕХНИКИ, МАКЕТИ, КРАЧЕЩИ РОБОТЧЕТА, НАПРАВЕНИ НА 3D ПРИНТЕР, И ОЩЕ куп иновативни, уникални, забавни и интересни идеи показват ученици, студенти и млади изобретатели от цялата страна в Горна Оряховица. Вчера там започна първото по рода си изложение за младежко техническо творчество. Изложението има конкурсен характер и изобретението, което събере най-силна подкрепа сред журито, ще има реален шанс да бъде реализирано и да заработи на практика.

Миниатюрна количка робот, която обикаля по трасе, е първото, което привлича погледа в изложението, макар и щандът на младите изобретатели да е доста навътре в зала „Н. Петров“. Момчета и момичета от клуба по роботика в град Бяла обгрижват състезателното роботче и почистват трасето всеки път, щом количката завърши обиколката по трасето. „Това е ученически робот – карт, с който децата само след ден тръгват на състезание в Румъния. Трасето е разчертано с черна линия върху бял фон и роботът трябва да следи тази линия. Според правилата на състезанието се засича време, за което картът изминава правилни обиколки по трасето, т.е. не излиза от очертанията“, обяснява ръководителят на клуба Антон Начев. След това допълва, че за година и половина откакто съществува клубът, децата му вече са направили 22 робота. Някои от тях са напълно професионални и с тях момчетата и момичетата печелят всяко състезание, на което се появят в страната. Едно от постиженията на клуба е робот за 3D лабиринт. Изобретението е така програмирано, че да намери само пътя от входа на лабиринта до изхода. „Първия път роботчето тръгва бавно и си начертава карта на лабиринта до изхода. След това го връщаме в началото и трябва да премине по картата за време“, уточнява още г-н Начев, докато показва и останалите изобретения на учениците, сред които има и робот, който може сам да пише, стига детето да му зададе правилните параметри. Роботчето е направено за малчугани, които тепърва трябва да развиват логическото си мислене, и ги учи да чертаят геометрични фигури и да смятат.

Изобретателите от Бяла с роботчето си, което не се отделя от черната линия.
Изобретателите от Бяла с роботчето си, което не се отделя от черната линия.

С МОДЕЛ НА СИСТЕМА ЗА ДИНАМИЧНО УПРАВЛЕНИЕ НА ТРАФИКА УЧАСТВАТ В ИЗЛОЖЕНИЕТО ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОНИКА И ЕЛЕКТРОТЕХНИКА „Ломоносов“ в Горна Оряховица. Моделът представлява светофар, който се задейства от магнитни датчици, поставени под асфалта. Когато в едното платно движението стане прекалено натоварено, светофарът реагира, светва зелено и дава път на автомобилите, като затваря платното, където няма задръстване. Кръстовището на пазара в Горна Оряховица е едно от най-натоварените в пиковите часове, затова и учениците са решили да направят този модел. Работили са по него около месец под ръководството на Даниел Денев.

Гимназията „Ломоносов“ се представя с още две изобретения и едното е микрофон, който може да улавя звука на поне 300 метра разстояние, стига по трасето да няма други звуци, които да разсейват техниката. Микрофонът е с дистанционно насочване, разработван е някога за разузнаването. Макетът, който учениците сега са направили, съдържа 37 тръби с различни размери. Децата са работили заедно с учителя си Георги Георгиев. Третият отбор е тимът на Мариета Василева. Нейните ученици предизвикаха възхищението на своите съученици и на възрастните изобретатели със своя магнит за повдигане на товари. Магнитът се задейства с батерийка, която е само волт и половина, обаче може да повдигне без никакви усилия плоча, която тежи примерно 35 кг. Този магнит, ако бъде реализиран наистина, би бил полезен при товарене и разтоварване на товари с магнитни свойства.

МОТОР И КАРТ, СГЛОБЕНИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЧАСТИ, ПОКАЗВАТ УЧЕНИЦИТЕ НА Професионалната гимназия „В. Левски“ в железничарския град. Те са работили под ръководството на своя учител инж. Красимир Николов. Някъде в началото на 80-те г. са произведени всички части, от които момчетата са сглобили мотора, който е 150 кубика. Картът също е от стари части, но въпреки това и двете превозни средства са в движение, обяснява инж. Николов. И показва и останалите изобретения на децата си – проекти, които са с реално приложение в машиностроенето.

Умната къща, с която участват ученици от търновската гимназия по строителство „А. С. Попов“.
Умната къща, с която участват ученици от търновската гимназия по строителство „А. С. Попов“.

КОШЪТ, КОЙТО СВЕТИ, ПЕЕ И ПРАЩА SMS-И, СЕ ОКАЗА ЕДНО ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ ИЗОБРЕТЕНИЯ НА ПАНАИРА. Забавният контейнер хрумнал на Христо Илиев и Стефан Димитров от „Бултраф“ ЕООД и „Механика и инженеринг Р. Григоров“ ЕООД. Горнооряховските инженери конструирали коша за боклук така, че да бъде умен и интересен. Направили го да се захранва от слънцето, да работи с акумулатор, но и да може да се включва в мрежата. „Когато боклукът стигне определено ниво, контейнерът изпраща съобщение на оператора, който се грижи за него, че трябва да бъде изпразнен. Праща SMS и когато някой хвърли незагасен фас, както и ако батерията му е започнала да се изтощава“, разказва Христо Илиев. После допълва, че кошът може да казва „благодаря“, свети с дискретна светлина вечер, за да се вижда, може да показва колко градуса е температурата навън и колко е часът.

Христо и Стефан участват и с още няколко изобретения, едното от които също забавлява гостите в изложението и то е мързелива лампа. Тя реагира на движението на човешката ръка и сама се включва и изключва, без да е нужно човек да натиска копче. Но има още една уникална функция – може да се задейства и дистанционно чрез мобилен телефон.

ЩАНДЪТ НА ИНСТИТУТА ПО СИСТЕМНО ИНЖЕНЕРСТВО И РОБОТИКА КЪМ БАН СЪЩО СЕ ОКАЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРИВЛЕКАТЕЛЕН ЗАРАДИ изобретенията, които инженерите показаха. Те пристигнаха в Горна Оряховица с роботчета, които извършват различни движения, крачат, изкачват стълби, правят завои. „Това са наглед много елементарни движения, но за роботи от този вид, повярвайте ми, сложно е. Роботите са направени с триизмерен принтер, което ги превръща в атракция, но те са много важни, защото помагат на деца от аутистичния спектър“, обяснява проф. Иван Чавдаров от БАН, докато неговият колега Александър Кръстев подготвя робота Нео, който започва да прави гимнастика, да танцува, да намига на хората наоколо и да се радва на всеки, който се приближи до него. Нео, който реагира на докосване, на гласови команди и може да разпознава човешки лица, е създаден във Франция. Програмиран е от Александър Кръстев и голямата му мисия е да социализира децата аутисти. Те работят с него, като се опитват да копират движенията му и да му подражават.

И пак Институтът на БАН показва робот за инспекция на тръби, разработен с участието на студента от Техническия университет в София Панчо Дачкинов. Машинката влиза в тръбата и като паяк се движи по стените, взима всички завои и дори може да се катери по напълно отвесни терени. Изложението събра около 60 индивидуални участници и екипи. Областите, в които участниците и младите изобретатели се конкурират, са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, софтуер и машина. Организатори на състезанието са фондация „Милен Григоров”, НТС за Великотърновска област и фирми от региона. Община Горна Оряховица е партньор на проявата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!