150 години от построяването на храма „Св. Димитър“ отбелязаха в Бяла черква

ПРАЗНИЧНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ ОТСЛУЖИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ В ХРАМА „СВ. ДИМИТЪР“ В ГРАД БЯЛА ЧЕРКВА ПО ПОВОД 150 ГОДИНИ ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО МУ. Вчера в града беше открита и изложбата „Църквата „Св. Димитър“ – 150 години в историята и живота на белочерковци“ с фотографски и документални свидетелства за миналото на храма. Специални гости на тържеството бяха кметовете на община Павликени инж. Емануил Манолов и на Бяла черква Албена Тодорова.

„Столетия наред, още с възникването на Бяла черква като селище църквата е водила белочерковци по пътя на християнските човешки добродетели и е пазила българската народност. Тя е първото огнище, в което се разгаря пламъкът на духовен живот в тогавашното село“, каза Анастасия Георгиева, директор на Историческия музей в града, която допълни, че тази църква е най-забележителната сграда в града заради историческата си и художествена стойност.

Първите сведения за съществуването на църква са от 1832 г. С построяването на първата църковна сграда са свързани имената на отец Зотик, който е бил игумен на Преображенския манастир, хаджи Тодор Иванов и Дионисий Казака. През 1863 г. започва строежът на новата църква „Св. Димитър”, която съществува до днес. За нея било издействано специално разрешение – ферман, от турското правителство. Тя се издигала като символ на нарасналата мощ и национално самочувствие на българина. Построена изцяло с труда и средствата на белочерковци, тя е завършена и осветена през 1866 г. Майстор-строител на църквата бил уста Дончо от Дряново, а резбарската работа – дело на майсторите марангози Иван Стрелухов и Тодор Несторов заедно с чираците им Колю и Николай, възпитаници на Калоферската резбарска школа. През месец март 1876 г. резбарите завършват иконостаса и амвона, а през април се включват в четата на поп Харитон и Бачо Киро като въстаници от Бяла черква.

От амвона на тази църква често звучал гласът на Бачо Киро. Той произнасял пламенни речи, които будели народното съзнание и националното чувство за свобода. От Освобождението до наши дни в църквата „Св. Димитър“ се пазят тленните останки на Бачо Киро Петров.

По повод празника беше осветен и раздаден курбан за здраве на белочерковци и гостите. Кметът на Бяла черква Албена Тодорова връчи 14 свидетелства за дарение на крупните дарители на църквата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *