9 четения

Ивайло Калфин, кандидат за президент, подкрепен от АБВ и още 6 партии и коалиции: „Ще поставя темата за Конституцията и държавното устройство на публичен дебат!”

„ТЕЗИ ИЗБОРИ СА ПО-РАЗЛИЧНИ НЕ ЗАРАДИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ ПО ЗАКОН, КОЕТО НЯМА ДА ВПЕЧАТЛИ МНОГО ХОРА, А ЗАЩОТО ВЪРВЯТ ЗАЕДНО С РЕФЕРЕНДУМА, който се отнася до принципите на държавата, как да изглеждат парламентът, политическите партии и институции. Ние сме единствената партия, която агитира за него, защото е важно един референдум да е успешен за бъдещето на държавата, каквито и да са въпросите в него. Досега всички опити за допитване до народа са били неуспешни и това не е случайно – дали ще се сложи висок праг на участие, или бюлетините ще се дават само ако ги поискате, или ще има ограничение за подписите, които се събират. Законодателството на практика пречи да се чуе думата на референдума. Ако сега успеем – какво ще се случи – от този референдум не следват пряко действия, въпреки че ние призоваваме на трите въпроса да се гласува с „да”, но посоката е вярна”.

Това каза във Велико Търново на среща с граждани Ивайло Калфин, който отдели повече от два часа, за да представи визията си за президентската институция. Това стана в Регионалната библиотека в събота вечерта, а срещата започна с поздрав към него от дамския хор „Търновград”. След това областният председател на партия АБВ Николай Илчев подчерта, че в кандидатпрезидентската кампания досега никой не си е направил поуки от историята.

„Преди пет години имах удоволствието да посрещна Калфин като кандидат за президент на България, а аз бях кандидат за кмет на Велико Търново. Спомням си, въпреки прекрасната среща, тези избори с това, че беше подменен вотът и на българите, и на търновците и това трябва да се говори. Затова казвам, че тук, пред вас стои истинският президент на Република България. Сега имаме възможност и всички предпоставки да поправим тази грешка, защото нашите кандидати са изключително ерудирани и подготвени”, подчерта Илчев.

След него депутатът от АБВ генерал Михо Михов посочи, че кандидатпрезидентската двойка на коалицията „Калфин – президент” е с висока експертност и визия как да върне страната ни като лидер в политиката и културата на региона.

Самият Ивайло Калфин първо представи пред аудиторията целта на референдума, за който, освен за президент и вицепрезидент, ще гласуваме в края на идната седмица.

„Ако той успее, политиците и институциите ще разберат, че не могат да заобикалят повече въпроса с устройството на държавата, а това е важен ангажимент за бъдещия президент – да постави въпроса с обсъждане на държавното устройство, но не за да въвеждаме екзотични форми на държавно устройство, а защото, като се опитваме да променим съдебната система, опираме до въпроса за Велико Народно събрание. Тръгваме да променяме баланса на институциите и пак опираме до него, в момента системата ни не е добра, не ни внушава доверие, а институциите се управляват на практика от само един човек и това е премиерът. На нас ни трябват балансирани институции, за да има самостоятелност и взаимен контрол, а не да се блокират”, обясни Калфин. Той каза, че е готов да инициира дебат с експерти, представители на партиите, юристи и всички с отношение към държавното управление за това дали и какво би могло да се промени в Конституцията, за да работи съдебната система, да заработят институциите, а българските граждани да получат от властите това, което очакват.

„Нека да се опитаме без натиск да помислим може ли и какво да променим в нашата собствена държава. Заедно с тази тема поставям на внимание и нещо друго – притеснявам се, че българското общество все повече се разделя заради какво ли не. Успяхме дори да се разделим за българската кандидатура за ООН – просто четем българската история партийно. Особено внимателен съм към икономическата ни история. Къде са ни грешките, някой формулирал ли ги е, време е да направим една ревизия на прехода и да разтълкуваме миналото си. Трябва обществото ни да е наясно какво е станало, да направим прочит и ревизия на икономиката си”, призова още Калфин. Той се възмути, че в учебниците на студентите пише как икономиката ни е тръгнала надолу след демократичните промени, защото от социалистически общ пазар после се сменили условията.

„Това не е вярно, а на това учат децата ни. Само че това стана в Чехия, Словакия, Полша. Къде са те сега, къде сме ние? Какво направихме по-зле от тях. Тук имаме лошо управление и е време да си го кажем. Държавата ни се лута, аз не познавам друга, която да има такава безкрайна сага като с АЕЦ „Белене”, например. От гледна точка на икономиката ни това е безумно. Същото е преди време, като влязохме в НАТО и решихме да махаме огражденията си по границата, защото нямало нужда войската повече да ни пази границата. Да, но като влезеш първо в Турция или Гърция, виждаш поделенията – те защо си пазят границата, а ние не я пазим. И сега го правим наново – явно сме богата държава, щом плащаме два или три пъти повече за едно и също нещо. И затова има нужда да направим анализ на прехода, което е работа на президентската институция, а не на партиите”, бе категоричен още Ивайло Калфин. Той посочи и още няколко важни теми от дневния ред на хората и бъдещия президент като демографската картина, доходите и образованието, като изтъкна, че това са темелите на една държава. Според него младите хора могат да се задържат по родните си места, когато имат добри доходи, работа, добро здравеопазване, което означава и по-добра икономика. По думите му, ако имаме нужда от нещо, то е по-добре да си го произведем, вместо за това да плащаме работна заплата на германски или полски работник, например, които могат и да се окажат българи, получаващи заплатата си не в родината, а съответно в Германия или Полша.

„Трябва да променим профила на икономиката си – да спрем да изнасяме евтин труд и суровини. Проблемът е, че нямаме собствена вътрешна политика, която да промени тези зависимости и институцията на президента може да се занимава с това ефективно. Тези теми не са партийни, няма партии в образованието, доходите или демографията. А ниските заплати убиват икономиката, а не я поддържат. Не ми трябва президент, който да ме поздравява за Нова година и да се снима до някой международен лидер, ще преживеем и без това. Трябва ни работеща, а не воюваща институция. Продължават 40 000 души годишно да излизат от страната и това не се променя, ако бутнем данъка за нещо, това не решава проблема, решава го смислена консолидирана държавна политика, в която участват всички власти, и за мен това е предизвикателството през следващия мандат”, заяви Калфин.

Относно външната политика той бе категоричен, по нашенски. „Имаме много възможности, Македония и Сърбия чукат на вратата ни, за да ни кажат проблемите си. С какво използваме, че седим на масата, на която се вземат решенията. Най-важното за външната политика на България е регионалното сътрудничество – Балканите, Черно море – там винаги е била силата ни и има какво да кажем, да търсим икономика, туризъм и образование, да развиваме връзките с тези страни, а не да налагаме напрежение и да дрънкаме в Черно море с оръжие. Нито някой ни напада, нито имаме ние кого да нападаме. В нашия район искаме сътрудничество, спокойствие, а не напрежение. Това, което искам, е президентската институция да се върне на мястото си и да стане значима, да се види, че държавата работи и върви в посоката, която чакат гражданите”, заяви Калфин и допълни, че в кампанията разчита на подкрепата на всички хора, тъй като това е мажоритарен избор.

„На президентския стол не сяда нито партия, нито инициативен комитет и тук се надявам, когато българинът избира, да не избира партията, а подготвеният, компетентният човек, който може да върви в посоката, в която всички очакват”, каза още кандидатът за президент.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!