21 четения

Институциите бодро рапортуват, че са готови да посрещнат зимата. Дано да е така…

67 екипа на „ЕнергоПро” ще отстраняват авариите през зимата в областта, 90 машини ще чистят пътищата

67 ЕКИПА СЪС 134 МОНТЬОРИ ЩЕ РАЗПРЕДЕЛИ „ЕНЕРГО-ПРО” ЗА ЗИМНИЯ СЕЗОН И ЕВЕНТУАЛНИ АВАРИЙНИ СИТУАЦИИ в общините на Великотърновска област, съобщи по време на заседание на Областния съвет по сигурност Пламен Мехочев, временно изпълняващ длъжността управител на регионалния обслужващ център. Той увери, че като превантивна мярка са почистени 96 км по електроразпределителната въздушна мрежа, извършени са обходи и ревизии на 1985 км въздушна мрежа средно напрежение, подменени са 517 изолатори средно и ниско напрежение, както и 25 6000 метра въздушна мрежа от ниско напрежение с изолиран усукан проводник, който е значително по-устойчив на обледяване и интервенции при паднали дървета. По въздушната мрежа средно напрежение пък е подменен 10 356 метра проводник, монтирани са 8 нови разделителя, които позволяват секциониране на аварирали участъци.

Освен това преди зимния сезон са подменени още 31 стълба ниско и средно напрежение, монтирани са нови зазимители на 117 места, възстановени са всички участъци от електропроводи и съоръжения в областта, които са били откраднати. Извършен е ремонт и хидроизолация на 52 трафопоста, а са проверени над 1260 такива. Подменени са и 31 силови трансформатори.

ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА АВАРИИТЕ В ИЗВЪНРАБОТНО ВРЕМЕ ПРЕЗ ЗИМАТА КОМПАНИЯТА ЩЕ РАЗПОЛАГА С 10 ЕКИПА НА 24-ЧАСОВО ДЕЖУРСТВО. Всички те са оборудвани с високопроходими автомобили, разполагат и със специализирани машини, които са снабдени с джипиес система. За подобряване на комуникацията от „Енерго-Про” имат готовност за допълнителни работни места в колцентъра, както и за още едно работно място в диспечерския център в Горна Оряховица, който координира приемането и предаването на сигналите към аварийните екипи. Дружеството има и програма, в която се регистрират и групират абсолютно всички аварии, понеже често сигналите са свързани с една и съща повреда, обясни Пламен Мехочев.

РЕГИОНАЛНАТА ДИРЕКЦИЯ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО СЪЩО Е ПОДГОТВЕНА ЗА ЗИМНАТА ОБСТАНОВКА. Ведомството разполага с три верижни машини за извозване от населените места на болни на хемодиализа и нуждаещи се хора. При нужда ще се използват още две емтелбета и една амфибия, машина за извличане и изтегляне на закъсали моторни превозни средства, високопроходима малогабаритна техника и други машини. Всички те са разположени във Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица.

От Областно пътно управление и фирмата „Пътно поддържане” заявиха готовност да поставят снегозащитни съоръжения веднага след като своята работа приключат земеделските производители в региона. Общините Горна Оряховица, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, Стражица и Сухиндол имат споразумителни протоколи с Агенция „Пътна инфраструктура” за съвместно финансиране, като кметствата сами ще се грижат за зимната поддръжка, в това число и в градовете Долна Оряховица и Бяла черква.

„Пътно поддържане” разполага в момента от необходимите за областта 90 машини със 71 машини, като до началото на зимния период фирмата гарантира, че наличността ще бъде 100%. Техниката, по думите на техния представител, е минала необходимия преглед и е профилактирана. Според него за републиканската пътна мрежа в региона са необходими поне 22 000 тона инертни материали, 5 тона сол и 70 тона сухи химически материали. Наличните към момента обаче са в пъти по-малко, признаха от компанията, като уточниха, че става дума за една четвърт от нужното количество. До края на седмицата ще бъдат доставени още материали, но иначе „Пътни строежи” са осигурили сто процента от сухите химически материали и над 100% сол. Компанията обеща, че ще чисти от паднали дървета и клони пътната мрежа в общините от региона.

От Районната здравна инспекция също декларираха готовност за зимата. Според д-р Красимира Петрова спешната медицинска помощ във Велико Търново има отработена схема за транспортиране на пострадалите, има медикаменти и консумативи за един месец, проверени са санитарните автомобили и апаратура, а чрез тел. 112 се поддържа постоянна връзка с другите служби за спешно реагиране. Във всички болнични и лечебни заведения в областта ежемесечно се утвърждава график с екипите на разположение и личния състав при извънредни случаи. Специализираните автомобили са заредени с антифриз, оборудвани са и със зимни гуми. Болниците имат възможност за вътрешно преструктуриране на легловия фонд и готовност за бърза евакуация на пациентите. Осигурени са условия при прекъсване на електрозахранването с електрогенератори. Изготвен е и списък с населените места, откъдето ще се извозват пациенти на хемодиализа, както и информация за броя на родилките по общини и населени места през предстоящия зимен сезон.

От регионалния инспекторат на образователното министерство гарантираха, че всичките 90 училища в региона са осигурени с твърдо гориво, природен газ или пелети, служебните автомобили и ученическите автобуси са преминали преглед и са изрядни. В 76-те детски градини на десетте общини има твърдо гориво, детските градини също са готови за зимата.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *