Костюми с Покемони са сред най-търсените за маскарада тази година

Всяка година за Хелоуин – „най-страшният“ и любопитен карнавал, за който хората старателно се приготвят, пазарът се насища с всевъзможни оригинални идеи за костюми, коментира за БТА Валерия Лазарчева от „Carnaval for you“.
Новото в търсенето, а и в предлагането, зависи предимно от актуалните в момента филми и игри, отбеляза Лазарчева.

Най-търсени са героите
от „Междузвездни войни“,
Покемоните, Жената-котка

untitled1В момента най-търсени са героите от филмовата сага „Междузвездни войни“, съществата от популярната игра Покемони, както и супер героите.
Традиционно силен е интересът и към класическите за Хелоуин зомбита, дяволи, вампири и вещици. Сред мъжете хит са костюмите на Жокера – най-големия враг на Батман, измисленият герой „Суб-Зеро“ или персонажът Скорпион от играта „Мортал комбат“.
Повечето от дамите предпочитат да бъдат не толкова страшни, колкото красиви, отбеляза Валерия Лазарчева. При тях фаворит е Жената-котка, както и всякакви приказни героини. Зомби принцеса на бала пък е любимката на малките момиченцата, а за момчетата най-важното е да са страшни.

Хелоуин е чудесен повод
да се позабавляваме
и да „изпуснем парата“

Много възрастни, които са запазили в себе си дарбата да се забавляват, забравяйки за една нощ проблемите и сивото ежедневие, се маскират с голяма радост, отбеляза Лазарчева. На коментарите, че Хелоуин не е български празник, тя отвръща, че го разглежда просто като чудесен повод да се позабавляваме и да „изпуснем парата“. Има много други неща от чуждите култури и то, не толкова весели, които неусетно навлизат в живота ни, искаме или не, добави още тя.
Освен за Хелоуин, Лазарчева посочи, че хората се маскират за рождени дни, фирмени партита, дори и за момински партита.

Хелоуин е пренесен в САЩ и Канада
от заселници от Ирландия и Шотландия,
впоследствие се разпространява по целия свят

Смята се, че честването на Хелоуин в САЩ е било въведено от ирландските имигранти, в чиято родина този празник се губи в дълбините на вековете. В неговата основа стои езическото поверие, че в тази нощ душите на мъртвите се завръщат в своите домове, за да вземат своя дан във вид на храна.
Денят на Вси светии или Хелоуин е католически празник, утвърден от папа Григорий Четвърти през 853 г., като ден за почит към всички християнски светци и мъченици. Отбелязва се в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Особено е популярен в Ирландия, Великобритания, САЩ и Канада.
Предполага се, че тържествата на този ден са свързани с древна келтска традиция. На 1 ноември келтите празнували Нова година – Самейн. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на умрелите през изминалата година навестяват Земята. Тези души търсели живи тела, в които да се вселят. Затова живите се маскирали с животински кожи и страшни маски с надеждата да уплашат привиденията и да се предпазят от тях. Оставяли им храна отвън, за да не влизат в домовете им. След това се събирали около големи огньове, запалени от жреците.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *