60 четения

Млад мъж от Самоводене подкара кола с образа на Иван Вазов

Патриотичното возило събира всички погледи

В истинска атракция на пътя се превръща колата на Деян Здравков всеки път, когато застане зад волана и я подкара в областния град. Автомобилът е облепен с лика на великия български поет Иван Вазов и с три от най-хубавите му произведения. Патриотичното возило, както самият собственик го нарича, не остава незабелязано и често пъти дори непознати хора спират и се снимат до колата. Деян вярва, че с този жест на уважение към патриарха на българската литература ще събуди позаспалия родолюбив дух и ще провокира повече сънародници да отдадат почит на националните ни герои и будители.

Идеята за облицовката на колата на 29-годишния самоводчанин с образа на Вазов датира от няколко лета. Самият Деян определя себе си като истински патриот, закърмен с любов към всичко българско и родно. Ето защо просто изчаквал подходящ момент за реализиране на хрумването си съвместно със своя приятел Михаил Мартинов, който пък от близо 6 години се занимава с такъв тип изработки за автомобили.

„Капакът на колата ми беше повреден и имаше нужда от ремонт. Реших да изляза от рамките на стандартното и традиционното и да осъществя идеята си за отдаване на почит към великите българи. Иван Вазов ми е идол и знам наизуст стихотворенията му“, сподели собственикът на патриотичното возило. Според него най-силните произведения на Вазов са „Опълченците на Шипка“, „Възпоминания от Батак“ и одата „Кочо“ и именно тях избрал да украсят колата му.

Михаил се заел с направата на колажа, който след това поръчал да напечатат в местна рекламна къща. Три дни по-късно фолиото вече било готово и пристъпил към поставянето му върху автомобила. Споделя, че бил притеснен, макар че през ръцете му са преминали десетки коли, но това била първата с такова послание. На предният капак ситуирал стихотворението „Опълченците на Шипка“ с портрет на Иван Вазов, а отстрани на калниците части от „Възпоминания от Батак“ и „Кочо“.

„Деян не присъстваше по време на работата ми, тъй като исках да види направо крайния резултат. Той се зарадва като малко дете и бе категоричен, че точно така си е представял всичко. Жена му също бе много впечатлена и дори остана безмълвна от приятната изненада“, разказа Михаил.

Собственикът на колата сподели, че с нея пътува основно в Самоводене, Велико Търново и Горна Оряховица и всеки ден чува одобрителни коментари за нея. Надява се да има повече хора, които да последват примера му и така да покажат на младото поколение, че българите трябва да помнят и почитат родната история, култура и литература.

Галина ГЕОРГИЕВА

4 коментара за “Млад мъж от Самоводене подкара кола с образа на Иван Вазов

 • 31.10.2016 в 14:20
  Permalink

  Пълен кич.Горкият дядо Вазов,едва ли си е представял,че ще се вози на капака на автомобил!

  Отговор
  • 31.10.2016 в 17:29
   Permalink

   Ти да не искаш Мара отварачката да сложи.

   Отговор
 • 31.10.2016 в 23:43
  Permalink

  И защо да е кич? Вие поне знаме развявате ли примерно на 3-ти март или за Съединението? А за Независимостта? Не си правите труда, нали? А момчето навсякъде ще напомня за Вазов! Браво!

  Отговор
 • 03.11.2016 в 14:37
  Permalink

  Пиша от името на учителите от СУ“Георги Раковски“, където това прекрасно момче завърши преди 10 години. Гордеем се теб, приятелю, твоето дело ще остане в паметта на доста хора, нищо, че много не са свикнали с духовното….С материалния кич, който ни залива отвсякъде е много по-лесно… Ти ни направи частица по-свободни и вярващи, че не всичко е загубено…Приеми нашите благодарности за своето дело, знай, че ние се почувствахме истински удовлетворени, че нашият труд дава резултати, че не си ни забравил…Бъди здрав и продължавай напред! Възпитавай своята малка дъщеричка по същия начин. Сърдечни поздрави и от г-жа Венета Анастасова, която ти толкова мило спомена в репортажа по телевизията. Ние ще те даваме за пример на днешните ученици! Приятен ден!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!