39 четения

Посланичката на Египет доведе 20 предприемачи на празника на баницата в Балван

ПОСЛАНИКЪТ НА ЕГИПЕТ В БЪЛГАРИЯ НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО МАНАЛ ЕЛ ШИНАУИ ГОСТУВА НА ПРАЗНИКА НА БАНИЦАТА В БАЛВАН И ДОВЕДЕ СЪС СЕБЕ СИ ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ 30 ИНВЕСТИТОРИ. Г-жа Ел Шинауи остана в търновското село почти целия ден, за да опита от вкусните трапези на местните жени.

Освен че се включиха в празника, гостите от Египет отидоха в Кризисния център, където в момента са настанени 14 деца в риск. Там Нейно Превъзходителство разговаря с момчетата и момичетата и ги покани да й гостуват в посолството на Египет в София. Г-жа Ел Щинауи и придружаващите я предприемачи направиха парично дарение за Кризисния център. След това се отбиха и в дома за стари хора, където възрастните домуващи ги посрещнаха с цял куп ръчно изработени подаръци. Вместо да ги вземат като дарове, посланичката и членовете на делегацията откупиха всички сувенири и плетива на хората в дома.

Докато бяха в Балван, бизнесмените се срещнаха и с кмета на селото Недьо Георгиев, който им представи предприятието за производство на медицински изделия. „Разказах им и за подходящите терени и общински сгради, с които разполагаме, в случай че те проявят интерес и са готови да инвестират в производствена дейност в селото ни”, разказа Недьо Георгиев.

ПРИЯТЕЛСТВОТО НА НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО МАНАЛ ЕЛ ШИНАУИ И БАБИТЕ ОТ БАЛВАН ЗАПОЧНА ОЩЕ ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА, когато самодейците от селото участваха в празника „Пъстра трапеза” и с обичая си „Жътва” представиха областта на финалния панаир в София. Тогава още г-жа Ел Шинауи опитала за първи път баницата на балванчанки и признала, че по-вкусно нещо никога не е хапвала. „Оттогава още е и нашата покана към нея да ни бъде гост на празника на баницата, който правим за първи път в селото и с надеждата да се превърне в хубава традиция”, обяснява още кметът.

Повече от 40 различни вида баници бяха представени на празника в събота. Гостите от Египет, както и всички останали приятели на организаторите, имаха възможност да опитат от всички вкусотии преди журито, ръководено от директора на дирекция „Култура и туризъм” в търновската община Нелина Църова, да си каже тежката дума.

Баници със сирене, с лук, спанак и лапад, с кайма и даже с броколи имаше на празника. Жените бяха приготвили още сладки баници, щрудели, включително и баници в гювечета. Имаше дърпани, вити и точени баници, както и разбира се, местният специалитет – дърпана баница, която се прави само от брашно, сол и вода.

Зам.-кметът на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова приветства инициативата и пожела на балванчани да я превърнат в традиция. Тя поздрави организаторите и жителите от името на кмета на община Велико Търново Даниел Панов.

Георги Мамалев се появи в Балван най-неочаквано за организаторите и така направи празника още по-забавен. Обичаният актьор с неподражаемото си чувство за хумор приветства всички и развесели публиката, обяснявайки как трябва всички да умеят да правят от хубави, по-хубави баници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!