48 четения

Препоръки за здравословен Хелоуин

Празникът Хелоуин – един от най-ексцентричните в годината, предлага редица възможности за забавление – от умишлено плашене на близки и непознати до носене на „щурави“ костюми. Това обаче не означава, че празнуващите трябва да „свалят гарда“ по отношение на здравето си, въпреки че запазената марка на честването е да се споделят лакомства. Поради тази причина сайтът Тек таймс предлага няколко препоръки за един по-здравословен Хелоуин:
Малките лакомства са най-добрият избор
Ако ограничите големината на шоколадите и бонбоните, ще проявите грижа не само към собственото си здраве, но и към това на околните. Раздаването на лакомства от порядъка на 50 калории ще направи празника Хелоуин малко по-здравословен, отколкото се възприема по традиция.
Хапнете добре, преди да празнувате
Уверете се, че Вие или децата Ви няма да тръгнете от врата на врата на празен стомах. Важното е на празника да не усещате глад. В противен случай рискувате да се натъпчете изключително само с бонбони. Обяснете и на потомците си, че прекаляването с лакомства не е от полза за здравето, препоръчва диетоложката Уенди Палмър от Атланта, САЩ.
Нахранете децата правилно
Погрижете се потомците Ви да похапнат по-нискокалорични храни, които ще осигурят необходимата им за празничните забавления енергия и същевременно ще им оставят „малко място“ за шоколад и бонбони.
Купете лакомствата в деня на празника
Ако сте на диета или просто не искате да се натъпчете със сладости, ги купете в самия ден. За да се подсигурите срещу изкушения, заложете на лакомства, които не харесвате. Съобразете се и с количеството – ако купите повече, има вероятност да Ви останат и да се изкушите в дните след празника да се тъпчете с тях, докато мързелувате пред телевизора.
Не пращайте децата само до съседната врата
Хелоуин, освен всичко останало, дава възможност и за по-дълги разходки. Всеизвестно е, че ходенето е полезно за здравето. Уверете си, че децата разбират правилно необходимостта да ходят повече, отколкото са свикнали. Забавните костюми със сигурност ще ги стимулират за по-дълга и здравословна разходка.
Пийте умерено
Ако решите вместо да придружавате децата си, да си останете у дома, избягвайте да запълвате времето до завръщането им с алкохол. Това е едно от полезните неща, които можете да направите за здравето си на Хелоуин.
Избягвайте страховитите контактни лещи
Декоративните контактни лещи подсилват ефекта от подбраните за празника костюми, но в никакъв случай не са полезни за очното здраве. Въпросните аксесоари не се предписват от специалист и могат да бъдат закупени навсякъде. „Това е все едно да си купиш лекарство онлайн, отколкото от аптеката“, казва д-р Елизабет Бекър, очен специалист от Оксфорд. Носенето на евтини лещи с неустановен произход крие редица опасности – от моментно дразнене на очите до инфекции и сериозно застрашаващи зрението проблеми.
Не забравяйте домашните любимци
Улисани в собствените си забавления, не забравяйте домашните си любимци на Хелоуин. Не е препоръчително да давате на питомците си шоколад, но можете да им вземете някой по-скъп или екстравагантен деликатес.

Източник: БТА

Един коментар за “Препоръки за здравословен Хелоуин

  • 01.11.2016 в 10:18
    Permalink

    Не Ви ли е срамно,госпожи и господа журналисти ,да натрапвате този празник,който не е български! А чували ли сте за нашите български Кукерски празници,за Сирни Заговезни, за Лазаровден,за Цветница !?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!