11 четения

Смяната на времето е свързана с повишен риск от катастрофи

Предстоящото преминаване към зимно часово време е свързано с повишен риск от катастрофи, предупреждават британски експерти, цитирани от в. „Дейли експрес“.
С връщането на часовника през уикенда ще започне да се смрачава по-рано и пътищата ще станат по-опасни – както за водачите на МПС, така и за пешеходците.
Проучване, направено от застрахователната компания Insure the Box, показва, че рискът за шофьорите от пътен инцидент се повишава с 10 процента в четирите седмици след смяната на времето. Опасността от катастрофи в периода между 17 и 20 часа нараства с 30 процента в сравнение с месеца преди преминаването към зимно часово време.
За целите на проучването застрахователите са анализирали данни за над 300 000 клиенти, отчитайки пътните инциденти през изминалия тригодишен период.
От Кралското дружество за предотвратяване на пътни произшествия също отчитат, че всяка есен, когато часовникът бъде върнат назад, зачестяват инцидентите и смъртните случаи сред всички участници в движението. Особено уязвими са пешеходците, малките деца, възрастните хора, велосипедистите и мотоциклетистите. Основни рискови фактори са умората и понижената концентрация. По-ранното смрачаване през есента и недостатъчното излагане на слънце кара мозъка да произвежда повишени количества от хормона мелатонин. В резултат на това хората стават по-сънливи, припомнят експертите.
Според дружеството начинът за разрешаване на проблема е преминаването към т.нар. единично/двойно лятно часово време. В резултат на промяната целогодишно ще бъде налична слънчева светлина по рисковото вечерно време.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!