11 четения

Студенти стават хейтъри под прикритие

ХЕЙТЪРИ ПОД ПРИКРИТИЕ СТАВАТ ЗА МЕСЕЦ СТУДЕНТИ ОТ КЛУБА ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ И АНАЛИЗИ „ЕВРОПА“ КЪМ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Така младите хора, които ще използват целенасочено груби думи, ще се противопоставят на езика на омразата.

Хейтър идва от английската дума hate, която означава мразя, и с това определение се идентифицират хора, които обичайно са негативни, постоянно критикуват, мразят и се опитват да демонстрират омразата си по всякакъв начин, обясняват студентите.

В рамките на месец те ще изследват как думите, които разпространяват омраза в реалния живот и в интернет, генерират агресия. Момчетата и момичетата са решили да анализират кои хора и с какво провокират агресията към себе си, какъв е профилът на носителите на езика на омразата, включително кой го ползва осъзнато и кой неосъзнато, какви са обществените теми, към които той най-много се прилага.

Студентите ще наблюдават тийнейджъри и млади хора на възраст между 15 и 25 години, като крайната цел на проекта е обществото ни да разбере, че грубият език има негативни последици за всички, независимо дали се използва на улицата, в училищните дворове или във Фейсбук.

С тази идея студентите ще участват в състезание, организирано от Бюрото по образование и култура към Държавния департамент на САЩ. Там българският отбор ще се състезава с 50 други университетски отбора от цял свят. Целта на състезанието е да предизвика студентите активно да участват и да се противопоставят на нарастващия екстремизъм в обществото и социалните медии.

5 коментара за “Студенти стават хейтъри под прикритие

 • 31.10.2016 в 21:36
  Permalink

  На един такъв вече му изтриха постовете а може би и профила във Vbox.
  Интересно дали имате научен ръководител на това начинание и как ще ви оцени той …!?

  Отговор
 • 31.10.2016 в 21:38
  Permalink

  това е долна лъжа !Не ви ли е срам да публикувате невярна информация,като не знаете как стоят нещата се поинтересувайте , а не да пишете глупости !

  Отговор
 • 31.10.2016 в 21:42
  Permalink

  От името на участниците в проекта:
  Категорично заявяваме, че не ние ще влезем в ролята на хейтъри под прикритие. Целта ни е да припомним какви щети нанася омразната реч под формата на илюстрации, цитати и статистика. Да накараме хората да се замислят, че много често, без дори да го осъзнават, използват език на омразата. От там идва и уточнението „под прикритие“ тоест не явно, неосъзнато или прикрито зад маска. Искаме да покажем, че последствията от вербалната агресия съществуват и имат значение, както ние сами вече изпитахме.

  Отговор
 • 01.11.2016 в 13:35
  Permalink

  Моля ви изтрийте си невярната статия, заради такива като вас проекта няма да продължи. Изтрийте я колкото може по-бързо, проект вече няма, не залъгвайте 3-мата си онлайн читатели.Разбрали, не разбрали…волно или неволно… се изсрахте на метеното. Журналистче да бъда, първа радост е за мене…

  Отговор
 • 01.11.2016 в 13:42
  Permalink

  Знаете ли, че заради грешно представяне на информация като във вашата медия, тези деца станаха обект на заплахи? Засрамете се

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *