Тиквата е сред най-полезните храни

Тиквата е една от най-полезните храни и трябва да е постоянно на трапезите
ни, а не само на Хелоуин. Тя е диетична, помага на очите, сърцето и кожата,
съдържа много антиоксиданти и витамини, повишава настроението, съобщи
в. „Дейли мейл“.
Тиквата съдържа малко калории, а вкусът й е отличен. Тя е много засищаща, защото съдържа много фибри и затова е отлична за всички, спазващи диета, изтъква диетоложката Касандра Барнс.
Тъй като е богата на бета-каротин, които се преобразува във вит. А, а след това в ретинол, тя е много полезна за очите и забавя дегенеративните очни заболявания. Една чаша нарязана тиква осигурява дневната препоръчвана доза от вит. А. Бета-каротинът и другите каротиноиди в тиквата са много важни и за здравината на кожата.
Антиоксидантите в тиквата и семките й имат защитен ефект за цялото тяло, включително за сърцето и кръвоносните съдове. Фибрите помагат за сваляне на холестерола. За максимален ефект, след като свърши сезона на тиквата, може да поръсваме салатите си с тиквени семки.
Витамините А и С, които са в изобилие в тиквата, са много важни за здравата имунна система. Затова тя е отлично средство срещу зимните вируси. В олиото от тиквени семки пък има много гама-токоферол – форма на вит. Е. Този антиоксидант намалява възпалението и предпазва от някои видове рак.
Магнезият в тиквата е като транквилизант и може да намали проявата на депресивни симптоми. Тиквените семки са един от най-добрите му източници, подчерта Касандра Барнс.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.