11 четения

Яна Петрова спечели голямата награда от „Движи се и победи“

454 души се включиха в есенния дял на кампанията

10-годишната Яна Петрова от ОУ „Димитър Благоев” спечели голямата награда в есенния дял на кампанията „Движи се и победи“. Велосипедът „CASPER 2” бе изтеглен между 31 души, преминали и трите маршрута на кампанията за повишаване на двигателната активност. Тя се проведе за шестнадесета поредна година от Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежкия дом, под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.

С есенното издание на „Движи се и победи” броят на проведените досега кампании става 31, а общият брой на участниците – 16 915 души, в това число и 348 семейства. В есенния дял, който се проведе от 1 до 15 октомври, се включиха 454 деца, ученици и възрастни хора (в това число и 17 семейства). Кампанията включваше три туристически маршрута – до парк „Ксилифор”, Арбанаси и Преображенския манастир. Първият маршрут на кампанията приключи със спортно-туристически празник в парк „Ксилифор”, в който деца и ученици от шест училища и ЦНСТ ІІІ премериха сили в туристическите щафети, центровете на предизвикателството (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей над езерото”, туристически каяк) и спортни състезания – плажен волейбол, стрелба в цел, спортен риболов, лъвски скок, бадминтон, колокрос, блицтурнир по шах. За първи път в рамките на празника, под ръководството на студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” в импровизирано ателие на открито, деца и ученици изработваха фигурки от дърво и глина. Това, което отличава есенния дял на „Движи се и победи” от предходните кампании, е, че близо две трети от участниците в него – 278 души, са преминали за първи път туристическите маршрути. Най-активни и тази година са учениците между 11 и 19 години.

Със жребий бяха определени и победителите в различните категории. Наградата във възрастовата група 4 – 10 години спечели 9-годишният Мартин Атанасов от СУ „Емилиян Станев”, който получи ваучер за подарък на стойност 30 лв. Ваучери на същата стойност получиха още 16-годишната Деница Стефанова от СУ „Вела Благоева”, Ралица Тодорова на 21 години, Снежана Пънова на 48 години и 72-годишната Велика Минкова. Специалната награда за непушач над 18-годишна възраст бе изтеглена между 63 души и отиде при Христо Стефанов на 48 години. Наградата в категория „Семейство” спечелиха Мария Иванова, Златко и Александър Върбанови. С награди бяха отличени също най-малкият участник Халил Сабер на 9 години от СУ „Емилиян Станев” и Кольо Колев като най-възрастния участник, който въпреки това преминава и трите маршрута на кампанията.

Между всички участници в кампанията, преминали само един маршрут, бе изтеглено името на Мария Тишева на 73 години, която получи поощрителна награда от журито. Наградата на председателя на Великотърновския общински съвет (плакет) за най-масово участие на училище в кампанията бе присъдена за втори пореден път на ОУ „Бачо Киро” – Велико Търново, включило се с най-голям брой ученици и преподаватели – 110 участници. Наградата на Регионалния координатор на министерството на младежта и спорта спечели Мария Найденова на 16 години, а призът на Младежкия дом за най-активен участник отиде при Павел Иванов на 10 години от ОУ „П. Р. Славейков” – Велико Търново.

Организаторите на кампанията присъдиха грамоти за най-активно участие в есенния дял на „Движи се и победи 2016” на три училища – ОУ „Бачо Киро”, ОУ „Христо Ботев” и СУ „Вела Благоева”.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!