9 четения

Апелативният съд представи система за електронен достъп до делата

В края на миналата седмица Апелативният съд във Велико Търново представи нова система за електронен достъп до делата. Така страните по дела и техните адвокати вече ще могат от разстояние да имат достъп до всички материали и документи в електронните досиета на производствата. Системата беше представена от административния ръководител на съда Янко Янев.

„Една от целите ми при встъпването в длъжност като административен ръководител бе и продължава да бъде максимално откритото правораздаване тук, което да бъде и в крак с днешното модерно електронно общество, за да се прокарат първите стъпки на електронното правосъдие. От 1 октомври 2015 г. започна създаването на електронни досиета на делата, което дотогава не беше правено. Година по-късно вече имаме реализирана система за пълен достъп до тези досиета от страните и техните процесуални представители. Чрез нея те могат да видят в реално време от своите компютри или мобилни телефони всичко, което виждат и съдиите, когато използват деловодната програма на съда”, обясни г-н Янев.

Новият модул позволява на всички страни по делото да извършват справки по електронен път чрез създаден интерфейс на страницата на Апелативния съд. Достъпът се осъществява според вътрешни правила, които са публикувани на страницата на съда в раздел „Електронно дело” и всеки може да се запознае с тях. Новата система гарантира по-бързо и качествено обслужване на гражданите и допринася за намаляване на бюджетните разходи на съда.

Иван ГЕОРГИЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *