98 четения

Във ВТУ тържествено честваха Деня на народните будители

Проф. Борис Велчев за втори път удостоен с титлата „Преподавател на годината”

ТЪРЖЕСТВЕНО СЪБРАНИЕ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ СЕ ПРОВЕДЕ ВЧЕРА ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. 104-ма преподаватели, които са повишени в научна степен и академична длъжност, получиха грамотите си Maxima cum laude. Специално за церемонията гост на събранието беше проф. Станьо Георгиев, който ръководи вуза като ректор от 1984 до 1987 г. 15 от преподавателите са станали професори, осем са придобили научната степен „доктор на науките“, 13 са вече доценти, а 68 получиха грамоти за образователна и научна степен „доктор“.

„Днес е хубав празник, особен празник за всички нас. Защото всеки по своему разбира тази мисия да бъде учител и будител и защото будителите ни са добри учители. Затова в такъв хубав ден като днешния ние си спомняме нашите най-добри учители и максимата, че там, където е минал българският учител, години след това не могат да изкоренят семето, което е посял. А това семе е нашата наука и образование, това е нашата просвета, това е нашият език, нашата вяра. Големият смисъл на този празник е да си върнем уважението на учителя“, каза в словото си ректорът на университета проф. Христо Бонджолов, след това призна, че не всички преподаватели и служители на вуза са имали възможност да присъстват на тържественото събрание. Тези, които не са успели да се освободят, са ангажирани с подготовката по стартирането на Департамента за преквалификация на учители.

На проф. Иван Станков се падна честта тази година да изнесе тържественото слово за Деня на народните будители и той успя да разчувства всички студенти и преподаватели и да ги накара да запазят пълно мълчание, докато говори за смисъла на будителството.

„В БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР ДЕНЯТ НА БУДИТЕЛИТЕ Е ОСОБЕН ПРАЗНИК. ПРАЗНИК БЕЗ ПОВОД, САМО С ПРИЧИНА. ВЛАСТТА НЕ КОЛЕНИЧИ ТЪРЖЕСТВЕНО ПРЕД НИКОГО, НЯМА ЗАРЯ.

Осъзнатата задача на будителите е да държат жива паметта. И тогавашната, и сегашната. Нека само за миг чуем Паисий: „Чети историята и като познаеш от нея суетата на този свят, научи се да го презираш“. Каква колосална смислова енергия стои заключена в това изречение. И по негово време, и сега целта на пребиваването в този свят е духът. Затова всичките ни просветители и всичките ни будители държат прострени ръцете си назидателно именно натам – към духа.“, каза проф. Станков и допълни, че знанието е истинският нож в сърцето на робията. „Знаещият е борецът срещу забравата и посредствеността, знаещият е будител по природа, защото обича отечеството си информирано, подготвено, аргументирано. В края на всяко будителство стои родолюбието. Родолюбието въобще не изисква да крещиш името на България по площади или по стадиони. Достатъчно е да си говориш със своята България наум и в този разговор кротко да я наричаш Родина. А когато тя поиска, да се отзовеш, да направиш нещо малко за нея, например да останеш. И тогава тя ще бъде щастлива“, каза още професорът.

Тържественото събрание по случай Деня на народните будители продължи с връчването на почетното отличие „Преподавател на годината“ и тази година с тази титла беше удостоен проф. Борис Велчев. Професорът по наказателно право Борис Велчев печели званието за втори път, след като за него гласа си са дали 350 студенти, магистри, докторанти и специализанти от всичките 600 участвали в електронното гласуване. Борис Велчев е председател на Конституционния съд, бил е главен прокурор, ръководил е правния съвет на президента Георги Първанов.

Проф. Иван Харалампиев, който беше ректор на вуза в периода 1999 – 2007 г., получи Почетния знак на ректора за големите си заслуги и принос за издигането и утвърждаването авторитета на Великотърновския университет и по случай 70-годишнината му.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Във ВТУ тържествено честваха Деня на народните будители

 • 01.11.2016 в 15:01
  Permalink

  Честит празник, колеги, преподаватели, учители, музейни работници, театрали,музиканти, приятели от библиотеките и читалищата,
  Четейки словото на проф.Станков усещаме, че не всичко е загубено, че има надежда, че искрата не е загаснала напълно и все още живеят и работят хора, които поставят духовното пред материалното…
  Много мило ми стана, когато видях на снимката проф. Станьо Георгиев- Ректорът, при когото се дипломирах, радвам се на неговото здраве и дълголетие, същото чувствам и когато видя преподаватели като проф. Хараламиев, проф. Р.Радев, акад. Иван Радев, проф. Хр.Бонджолов,проф.Н.Даскалов, Сп.Борисов,А.Калоянов,а с някои от по-младите като доц.Иван Лазаров и доц.Анелия Петкова често си пием кафето и се опитвам да проникна в техния духовен мир….Приятно ми става и когато видя прекрасната Виолета Русева, често питам за проф. Б.Байчев, който прекарва старините си в Сухиндол… Та…като споменах тези прекрасни свои преподаватели и като видях годината на основаването на Педагогоческия институт през 1963 година, се замислих, че все още има живи от основателите на това значимо висше учебно заведение, но сякаш в забързаното време много често забравяме за тях…А те няма да са вечни…..
  Желая приятен ден на всички будители народни!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!