5 четения

В старата столица ще има безплатен домашен патронаж за родилки

БЕЗПЛАТНА ПОМОЩ И КОНСУЛТАЦИИ ЗА РОДИЛКИ ПРЕДСТОИ ДА СТАРТИРАТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ИДЕЯ НА ФИЛИАЛА НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА. Целта е младите майки да получават повече информация за следродилния период и грижата за новороденото дете. Инициативата освен в помощ на жените ще бъде полезна и при обучението на студентите от специалността „Акушерство“. С въвеждането на т. нар. домашен патронаж ще бъде възстановена една добре забравена практика от „старата школа“.

„Подобни посещения от акушерки у нас имаше през 90-те години. Те включваха посещение в дома на бременната жена преди раждането, както и 24 часа след изписването й от родилния дом. Даваха се съвети на майката по въпроси, свързани с кърменето и отглеждането на бебето. Домашни посещения имаше и от педиатър и медицинска сестра. Но с идването на здравната реформа тази практика бе прекратена“, разказа доц. д-р Диана Димитрова – директор на филиала на Медицински университет – Варна, в старата столица. Тя допълни, че идеята им е домашният патронаж да стартира в началото на следващата година със започването на летния семестър – 15 февруари. Всяка жена още в родилното отделение ще получи листовка с информация и телефон за връзка, ако желае да получи помощ от специалист у дома. Тя ще е напълно безплатна и ще се осъществи в удобно за нея време. Майката и бебето ще бъдат посетени от преподавател от учебното заведение заедно с един или двама студенти. Така в спокойна обстановка родилката ще може да получи компетентна помощ и съвети.

От една страна, по този начин студентите ще получат практически опит за това как се осъществява домашният патронаж, а от друга, искаме да покажем на търновци, че филиалът присъства в обществения живот на града“, допълни доц.д-р Димитрова.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!