Днес слънчево, до края на седмицата динамично, температурите се покачват

През нощта ще преобладава ясно време. Ще духа слаб вятър от северозапад. Минималните температури ще бъдат между 0 и 3. За В. Търново се очаква минимална температура 2 гр. През деня ще бъде слънчево със слаб до умерен вятър от запад. Максималните температури ще бъдат между 11 и 14. За В. Търново максимална температура 12 гр. Атмосферното налягане преди обяд ще се задържи без съществени промени, след обяд бавно ще се понижава. Над западните и централни части на Стара планина преди обяд ще има незначителна облачност, след обяд ще преобладава време с променлива облачност. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 2, а на 2000 м около минус 4 – минус 5. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 28.7 гр. през 2004 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 5.0 през 1993 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 52 минути и ще залезе в 17 часа и 10 минути. Фаза на Луната: две денонощия след новолуние.

До края на седмицата ще преобладава време с динамично променяща се облачност. По-значителни увеличения на облачността се очакват в четвъртък и петък и в неделя и понеделник. В четвъртък вечерта и в понеделник вечерта се очакват превалявания от дъжд. От понеделник до петък ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт, през останалите дни ще духа слаб до умерен вятър от южната четвърт. Времето от понеделник до петък ще се задържи с температури близки до средните за периода. Максималните ще бъдат в интервала 10 – 15. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 4. От събота до понеделник се очаква затопляне и температурите ще се повишат с 3 – 4 в края на периода. Средноденонощната температура от понеделник до петък ще бъде около 9 – 10 гр., в края на периода ще се повиши до около 12.

Над западните и централни части на Стара планина ще преобладава време с променлива до значителна облачност. В четвъртък вечерта и в понеделник вечерта на места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури на 1200 м във вторник и в петък ще се задържат около 2 – 3 гр. През останалите дни от периода се очакват повишения на температурата и максималната на 1200 м ще достига до около 7 – 8, в края на периода до около 10 – 12. На 2000 м максималните температури ще бъдат с около 6 гр. по-ниски от температурите на 1200 м.

НИМХ – Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *