54 четения

Кмет си самонамали 2 пъти заплатата, за да накаже скъпоплатени съветници

Пенчо Чанев: „За час работа вземат по 240 лв., това е неморално”

КМЕТ НА ОБЩИНА СИ САМОНАМАЛИ ЗАПЛАТАТА ДВА ПЪТИ! Прецедентният за България случай е от Златарица, потвърди специално за „Борба“ местният управник Пенчо Чанев. „Взимам около 1400 лв., сега ще получавам около 700. Правя го основно заради общинските съветници и председателя на местния парламент Стефан Бранзелов. Реално работят един час месечно, а получават по 240 лв. Това е неморално. Последната сесия, заедно с комисиите към нея, продължи малко повече от един час“, обясни местният управник. В същото време експерти с висше образование към общината вземали за цял месец по 380 лв. По закон председателят на съвета взима 90 на сто от кметското възнаграждение. С мярката на Чанев автоматично пада и надницата на шефа на местния парламент, а така се повлиява и на парите на народните избраници. Чанев и Бранзелов са на нож от месец насам, а „Борба“ разкри конфликта им. Стигна се даже дотам Чанев със специална заповед да изгони Бранзелов от кабинета му и да го прати в съседна сграда. Председателят на общинския съвет възнегодува, че тя тече, но няма друг вариант. „В момента му ремонтираме новия кабинет и го чакам да се премести. Назначил си е и юридически съветник с 400 лв. възнаграждение, което пак общината трябва да му плаща. Това, независимо от факта, че имаме юристи на щат“, възмущава се още кметът на Златарица. Той допълни, че повод за крайните му отношения с местния парламент стана предложението му за увеличаване на смехотворно ниските данъци за имотите, и припомни, че доста съветници, вместо по 15 лв. за къщите си, е трябвало да плащат вече по 20 лв. и това не им се е харесало.

„АЗ СЪМ СИ ПОДПИСАЛ ВЕЧЕ ДОКУМЕНТА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАПЛАТАТА, НЕ ВЯРВАМ НЯКОЙ ДА ГО ОБЖАЛВА ИЛИ ПРОТЕСТИРА. Така ще реализираме и икономии, а средствата могат да се насочат към местни инфраструктурни проекти“, обясни Чанев. Според него размерът на възнаграждението не се одобрява от Общинския съвет, но се очаква част от местните парламентаристи да опитат да си защитят финансовия интерес.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “Кмет си самонамали 2 пъти заплатата, за да накаже скъпоплатени съветници

 • 01.11.2016 в 14:54
  Permalink

  и отново епизод пореден за златаришкия кмет,пуснете отделно приложение към вестника за него.

  Отговор
 • 01.11.2016 в 17:19
  Permalink

  Тук резонен е въпроса защо град с 2558 души население е общински център и защо въобще има Община Златарица.

  Отговор
 • 01.11.2016 в 20:25
  Permalink

  Браво на г-н Чанев, ако така постъпят в народното събрание , разни агенции, разни кръвопийци и всички кръвосмучещи политици, тогава Българите ще се хванат за ръце и ще тръгнат напред.

  Отговор
 • 03.11.2016 в 12:24
  Permalink

  Голиям смях намалил си заплатата еми той си ги е взел от проекти и от хиляди декари земя която отдадена без търгове и си прибира комисионна която е впъти повече от намалената му заплата.Ами далавери те му със кмета на с.Резач където е съсопственик в новсъздалия се сладкарски цех във двора на училището.Ами прсловутата Вила във Австриа парите откраднати от асвалта положен към балкана???? За него затвор не съжаление и прокъратурата трябва да се самосезира и да го разследва.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *