14 четения

Макар и на крачка от зимата, през ноември ще се радваме и на циганско лято

Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 01 мин. и залязва в 17 ч. и 19 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 18 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 36 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 18 мин. Фазите на Луната през месеца са: 7.11 – първа четвърт, 14.11 – пълнолуние. 21.11 – последна четвърт, 29.11 – новолуние.

Климатична справка: Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и нерядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 гр. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско (сиромашко) лято”.

ПРОГНОЗА: Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 гр., за високите полета – между 3 и 5, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10, в планинските райони – от минус 5 до 3. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/ кв. м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/ кв.м. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 5 и 0, по-високи по Черноморието, а най-високите – между 15 и 20.

Месецът ще започне със студено време, но от 3-ти температурите ще започнат да се повишат и до края на първото десетдневие ще бъдат близки до обичайните. През периода динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. През повечето дни облачността на страната ще е значителна и на много места ще превалява дъжд. В отделни дни се очакват значителни валежи. В края на десетдневието от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. И през повечето дни от второто десетдневие времето ще е променливо. Около 13-ти, 16-ти и 20-ти ноември ще преминават атмосферни смущения, по които ще има валежи. През първите дни от десетдневието температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, а през втората половина от периода ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. През повечето дни от третото десетдневие температурите ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. Около 23-ти, 26-ти и в края на месеца през страната ще преминават атмосферни фронтове и на места ще има превалявания и относително понижение на температурите.

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ-БАН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *