9 четения

Трайчо Трайков, кандидат за президент на „Реформаторския блок”: „Когато трябва да избирам между постове и принципи, оставам верен на принципите!“

– Г-н Трайков, номерът на вашата бюлетина е 7, какви са вашите седем акцента, които ви правят по-различен и по-добър от останалите кандидати?

– Това е един от любимите ми въпроси, тип „лексикон”. Номер едно – умен, обаче това се отнася за вицепрезидента, номер две – на някои снимки вицепрезидентът изглежда по-млад от мен. А сега сериозно – от номер три до номер седем слагам следното. България е успявала тогава, когато сме имали национална цел. В историята си сме имали такива моменти след Освобождението. Националният ни идеал е бил всички българи да живеят в рамките на една държава. Това не се е случило по редица исторически обстоятелствата. И тази травма бе дълго преживявана от народа ни. След началото на прехода към демокрация имахме друг ясен приоритет – да се присъединим към семейството на свободните европейски народи, както си представяше Левски. Днес националният ни идеал трябва да е всички българи, независимо къде живеят, да са неделима част от българската нация. Трябва да имат еднакви права и еднакви отговорности за бъдещето на България. Вече и технологиите го позволяват, има лесни възможности за пътуване и няма граници. Хората могат да живеят където си искат и това отпадна като проблем. Но у нас продължават опитите държавата България да остане само за една малка група хора, които да я завладеят и използват нейните ресурси за свой собствен интерес. В същото време мнозинството от българите биват държани бедни, необразовани и обезверени. Точно това искам да променя. Промяната започва чрез радикална реформа на системата за правосъдие. А защо да вярвате на мен? Защото неведнъж съм показвал, че когато трябва да избирам между постовете и принципите си, оставам верен на принципите си.

– Каква е оценката ви за действащия президент?

– По принцип избягвам да давам оценка на президента Плевнелиев, най-малкото защото неговият мандат още не е приключил. Стигаме до въпроса за това какво трябва да бъде отношението на президента към издигналата го партия. За мен е абсолютно неприемливо това, което казва г-жа Цачева. Когато я питат откъде идва вашата сила, тя казва – от силата на партията, която ме издига. Ако това е, което определя силата на един президент, мисля, че няма нужда да правим избори, а просто най-голямата партия си излъчва и назначава президента. Това изглежда абсурдно и затова Конституцията не го е предвидила. Аз мисля, че всеки от четиримата демократично избрани български президенти остави своя отпечатък – къде за добро, къде за не толкова добро. В нито един момент пълните възможности на президентската институция не бяха уплътнени докрай със съдържание. Смятам, че правомощията, които има президентът по Конституция са напълно достатъчни и най-голямото доказателство за това е, че не всички от тях са използвани. Партиите твърдят, че фигурата на президента не е толкова значима, а само церемониална. Ако беше вярно, Първанов едва ли щеше да иска трети мандат.

– Какви усилия ще предприеме президентската институция във ваше лице за справяне с демографската криза.

– Това е ключова тема за националната сигурност. Г-н Калфин твърди, че е направил социална реформа. Смятам, че разбирам от системи и държавно управление, но не виждам да сме мръднали към по-добро. Тази година реших, когато си подавам данъчната декларация, да възползвам от данъчното облекчение за деца. Знаете ли колко е то? 20 лв. на година спестявате за това, че гледате дете. Това ви отстъпва държавата! Това не е просто липса на политика, това е подигравка с хората. За да ползваш тези 20 лв., трябва съпругата ти да ти даде бележка, че тя няма да ги използва, да я снимаш тази бележка, да я сканираш, да я вкараш във файла и общо ти отнема половин час, при положение че съпругата ти сътрудничи. Ако използваш това време да свършиш някаква работа, ще изкараш повече от 20 лв. Годишно в България се раждат около 50 000 деца. Представете си колко хиляди работни часа се губят годишно за изваждането на тези бележки.

Вижте 4-те милиарда, откраднати от КТБ, 3-те млрд от АЕЦ „Белене” и ежегодния милиард на петролния картел. Получават се по 20 000 лв. на новородено дете, само от картела за горивата. Представяте ли си?!

Сбърканата демографска политика отразява по-скоро комплексите ни към сънародниците ни от ромски произход и предлага социални мерки за тях, вместо да ги вкара чрез образование в производителната част на нацията. За всички в обществото, включително за ромите, е унизително просто да се изливат някакви милиони, за да откупим неспособността си да станат равноактивна част от обществото ни. Това е късогледа и неефективна политика. С това трябва да се започне веднага.

Не можем да върнем отпътувалите през последните 20 години 2 милиона сънародници със субсидирани заплати за шест месеца или други евтини примамки. Тези хора сами ще се върнат, когато има възможност за икономическа перспектива, която е възможна, ако разчитат на способностите, труда си и самостоятелните решения. Те са достатъчно мобилни, дори да има разлика в очаквания доход, много от тях ще се върнат. Други ще заминават, разбира се, но това е смисълът на свободното движение на хора. Да отиват и да се връщат, но да запазят връзката си с България. Ако те знаят, че тук децата им няма да бъдат възпитавани от невъзпитани и прости хора, които да им дадат лош пример в живота, много хора биха ги задържали тук. И много хора напускат България заради децата си, а не защото ще умрат от глад. Защото не искат децата им да тръгнат по лош път. Добрият начин, според мен, да се решават демографските проблеми, е да се прави оценка на въздействието. С ген. Събев смятаме да създадем към президентството съвет по демографска политика, където да работим с експерти от всякакви дисциплини, които имат отношение. Самият процес на получаване на българско гражданство е тромав за нашите сънародници от български произход. Дори има места, където посредническата функция е иззета от партийни структури с националистическа окраска, които са заместили държавата с търговския си интерес. Това трябва да бъде прекратено веднага.

– Какво е отношението ви към емигрантите? Стана ясно, че бежанци ще се заселват в запустелите места и ще се осигуряват дългосрочни условия за работа на техните семейства.

– За добро или за лошо, няма мигранти, които да искат да остават в България. Всички те искат да минат през нашата страна на път за Северна Европа. И тук аз виждам нещо, което българската държава досега не успява да постигне. Да съберем интересите на Северна, Южна и Източна Европа и да използваме общия интерес и ресурс в наша полза. Документите на мигрантите, които вече са в България, трябва да се обработват бързо, за да не се трупат хора в центровете. В момента има хора, които месеци и години се мотаят в страната с неясен статут, тъй като държавата не е в състояние да ги обслужи бързо. Службите нямат добър капацитет, за да различат мигрант от икономически бежанец или опасен за страната ни субект. Всичко опира до държавата. Построихме телена ограда, но не спряхме хората, които се занимават с каналджийство. Тази мафия има политически и полицейски чадър и не спира пред телени огради. Тази година заловените каналджии са 7 – 8 пъти по-малко от миналата, защото намаляха хората, които еднократно се изкушават да натоварят няколко човека в буса и да ги закарат някъде, изкарвайки 10 000 евро. Понеже разбраха, че ги хващат само тях, а не организираната мафия. Пак стигаме до имунната система на държавата. Това е по конкретиката, но ако говорим по-стратегически, смятам, че е много важно Европа да може да налага политиката си, ако трябва и с военни средства, т. е. да има силна европейска военна способност, за да предотвратяваме такива големи бежански потоци към Европа. Това е трудно, но не е невъзможно. Европейският съюз е планирал инвестиции в съседните региони с цел да подобри хуманитарната ситуация, но само инвестиции без политическа и военна сила няма да свършат работа. Европа не трябва да е като един богат човек, който не може да се бие и защити. България е заинтересована от такава промяна.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!