68 четения

Увеличава се интересът към раждане с епидурална упойка в горнооряховската болница

ВСЕ ПОВЕЧЕ ЖЕНИ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА РАЖДАНЕ С ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА В БОЛНИЦАТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Отскоро отново се извършват обезболяващи раждания, като за последните месеци са направени общо осем, разказа д-р Михаил Милатович, началник на АГ отделението.

В екипа, който участва в поставянето на епидуралната анестезия, са гинекологът д-р Данчо Йорданов и анестезиологът д-р Стоян Владински от Велико Търново. Зад гърба си д-р Йорданов има над 150 извършени епидурални анестезии, а по-младият му колега д-р Владински – над 40. Специалистите обясняват, че упойката се прилага след като бъдещата майка е влязла в 39-тата гестационна седмица, по нейно желание, като по този начин родилният процес преминава без болка и е много по-щадящ за жената. От една страна, родилката усеща контракциите, а от друга, те протичат безболезнено и раждането варира от 45 минути до 2 часа. Анестезията продължава не само по време на родовия процес, но и при последващите манипулации.

„Родих сина си преди повече от девет години в София, в АГ болница „Шейново“. Тогава обаче беше много тежко, упойката не ме хвана въобще и родилните болки не бяха притъпени. После близо месец бях на легло, не можех да върша никаква работа и да гледам бебето си. Докато сега раждането премина много леко, а акушерките бяха плътно до мен, все едно бях с майка ми“, разказва 33-годишната Искра Янкова от Павликени, която ражда дъщеря си Виктория в горнооряховската болница. В раждането участват трима лекари – д-р Йорданов, д-р Владински и д-р Михаил Милатович.

Общо 300 раждания отчитат от началото на годината досега в АГ отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. 103 от тях са със секцио, а осем са извършени с популярния в развитите европейски страни метод чрез епидурална анестезия. Лекарите очакват още по-голям интерес към този метод в следващите месеци. Родилното отделение в болницата предлага комфортни условия за майките и новородените. Има 5 ВИП стаи с климатици, телевизори и нови мебели. Предлага се и безплатната услуга татковците да присъстват на раждането и дори да отрежат пъпната връв на бебето. Жените, които постъпват в АГ отделението, са от различни райони на Северна България. През тази година е имало пациентки освен от Велико Търново и Горна Оряховица, от Лясковец, Стражица, Павликени, Трявна, Полски Тръмбеш, Сливен, Сухиндол, Елена, Златарица, Русе и Бяла, отчитат лекарите. В отделението работят осем акушер-гинеколози, ангажирани са също и трима външни специалисти. В АГ отделението освен раждане се извършва и цялата оперативна гинекология, правят се пластики, хистеректомии, операции на кисти. Правят се както лапароскопски, така и конвенционални интервенции. За тази година общият брой на операциите надхвърля 133, отчитат медиците. Предстои да се въведе и хистероскопска хирургия. Всички пациентки, които подлежат на планови или спешни операции, задължително се консултират с кардиолог и анестезиолог, ако се налага и с нефролог, ендокринолог и други специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!