5 четения

Филмите на ужасите са полезни за здравето

Филмите на ужасите влияят положително на човешкия организъм, защото го поставят в предизвикваща катарзис ситуация и засилват имунната система, съобщи Нюзру.
Докато гледаме филми на ужасите, преживяваме нещо, което надали ще изпитаме в реалния живот, обясни психологът Марк Грифитс от университета Нотингам Трент. Това води до катарзис и дава излаз на емоции и натрупало се разочарование.
Освен това филмите на ужасите активират имунната система като при попадане на зараза в организма. Учени от университета на Ковънтри изследваха кръвта на доброволци, докато гледат филми на ужасите и след това. Резултатите след киносеанса показаха, че в кръвта на участниците се е повишила концентрацията на левкоцити.
Филмите на ужасите пораждат нещо подобно на реакция, известна като борба или бягство. В кръвта се освобождава голямо количество адреналин, който мобилизира имунната система и дори може да допринесе за отслабване. Ако човек има проблеми със сърцето обаче, подобно покачване на адреналина може да е много опасно.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!