5 четения

Ивайло Калфин, кандидат за президент на АБВ и коалиция от още 6 партии: „Президентската институция трябва да се занимава с това, което вълнува хората – демографията, доходите и образованието!“

Какви мерки трябва да вземе президентската институция за демографската политика?

Ние имаме една система за мониторинг, която е с над 80 показателя. Демографската политика на практика е всичко, това е стандартът на живот. Но ако попитате млади хора, защото аз съм се занимавал и с такива анкети, защо заминават в чужбина – повечето от тях заминават не защото завършват образование там и след това си намират работа. Повечето от тях се връщат в България, създават семейство и започват да си правят сметката по какъв начин ще си гледат семейството, кое им е перспективата, какво образование ще получат децата им, какво здравеопазване. Което значи, че ние трябва да насочим усилията си точно към тези млади хора. У нас не е толкова нисък процентът на раждаемост, вярно, той е среден – има някои общности, в които е по-висок, и някои, в които е по-нисък. Но страшното е, че все повече българчета се раждат в чужбина и в това е проблемът. Ние всъщност имаме един негативен подбор. Хора в активна възраст, работоспособни, които са отворени за европейския пазар, заминават в чужбина, а тук остават по-пасивните, по-възрастните, тези, които не са склонни да се преместят. Така че мерките са свързани с различен тип икономика, която не може да стане от само себе си, без държавна политика, с поддържане в регионите на качествено образование и здравеопазване, което е извън стандартите, които сега се дават за училище, за лекар и т.н.

– С какво вашата концепция за следващия президентски мандат е уникална спрямо тази на останалите?

– Вижте, освен концепцията има други две неща – първо, аз съм готов да говоря какво конкретно може да направи президентът и за мен президентската институция трябва да се занимава с въпросите, които вълнуват хората – това за мен са въпросите на демографията, образованието и доходите, те са свързани помежду си и не може да се бяга от тези въпроси. И президентът трябва да е много по-активен във външната политика. За да се случат тези неща, президентът трябва да има съответната компетентност и знания, това все пак е най-високият политически пост в държавата. Това не е място за обучение и за учене. Така че аз мисля, че имам познания, подготовка, компетентност и зная как биха могли да се променят тези неща, така че да има институция, която да е важна за всички.

– Опасявате ли се от фалшифициране на изборите? Отделихте време на тази тема в срещата ви с великотърновци.

– Опасявам се. Ние непрекъснато правим избори почти всяка година. И вместо да са ни суперлесни изборите, хората да гласуват по пощата, по имейла, електронно, през телефона си и т.н., ние непрекъснато измисляме от сложни, по-сложни правила. Последният случай вече е върхът на идиотщината, ще ме извини парламентът, говоря за квадратчето и за промяната на правилата в рамките на кампанията, която е част от изборния процес. Не може да променяш правилата, докато тече изборният процес! Това, че си приел глупав закон преди това, пак ще ме извини парламентът, не значи, че ти трябва да го въртиш… Очевидно, че имат желание някои политически сили, и това е много заразно, защото като гледам, ходи и прихваща всички, да се опитват чрез изборното законодателство да си решават проблеми, които не могат да решат, като убеждават избирателите. Законодателството е пример, че има политически партии, които се опитват преди избори да променят нещо, но иначе цялата процедура по изборите всъщност става все по-съмнителна. Защо отказват машинно гласуване?! Не е толкова сложно във всички секции да се направи това – какви са тези чували, особено в големите градове, които се разнасят и висят до 3 – 4 часа сутринта да ги предадат. Колко пъти съдът реши да отвори обратно чувалите и да се преброи дали протоколът съответства на бюлетините? Всичко това внася много съмнения в целия изборен процес.

– А как коментирате горещата политическа новина за оставката на Кристалина Георгиева от ЕК?

– Вижте, на мен ми е обидно това, което се случва. Сега сигурно може да има други обяснения, но се опитвам да гледам малко по-отгоре на това нещо. Ние имахме един силен кандидат за ООН, който очевидно, че не можеше да бъде отстранен. Начинът да го отстранят се оказа тези, които искаха да спечелят, да го сблъскат с друг български кандидат. Ако си спомняте, едни португалци помагаха на г-жа Георгиева, Барозу я води не знам си къде, един бивш евродепутат обикаляше и той, но в крайна сметка какво стана – португалецът стана генерален секретар на ООН. Г-жа Меркел, ако си спомняте, се беше обадила на премиера Борисов също да препоръча горещо ние да сменим Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. Резултатът какъв е – нека да видим какво ще се случи, обаче ако стане това, което го пише, и бюджетът като портфейл отиде при германския комисар, тогава ще си обясним защо това е направено. Германия има точно един глас, колкото и България, в ООН. Тя е влиятелна в Европа, но не и в ООН. Защо ние трябва да се подведем по това нещо. Г-жа Георгиева се върна с изключително накърнен авторитет обратно в комисията, тя прави кампания точно три дни, която свърши безславно. Оттеглянето й от комисията е разумно, тя, разбира се, има много възможности да си намери някаква друга работа. Нека да видим сега дали България ще запази мястото си, или в същност на нас ни отнеха възможността да оглавим ООН, станахме за смях и ще ни отнемат и един важен портфейл и в Европейската комисия.

– А понеже бяхте кандидат за президент и преди пет години – каква е разликата в кампанията тогава и сега?

– В кампанията преди пет години говорихме за стратегия, за визия, говорихме, че президентът трябва да начертае дългосрочната политика в България. Сега проблемите станаха много интензивни. Сега говорим за бежанци, за демография, която не е дългосрочен вече, за съжаление, проблем, а започва да се усеща навсякъде. Говорим за напрежение в региона около нас, което го нямаше преди пет години и което създава доста чувство за несигурност в българските граждани. Така че сега президентската институция освен стратегическите си задачи просто трябва да направи и всичко възможно да участва с другите институции в решаване на всичко сега, в днешния ден.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!