13 четения

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: „Винаги съм подкрепял възстановяването на храмове и всичко, свързано с българщината”

Съдбата на Килийното училище към архитектурния комплекс на църквата „Св. Марина“ в Дебелец бе сред основните теми на срещата между Обществения съвет към кметството и кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, която се проведе вчера в населеното място. Участие в нея взеха народният представител от ГЕРБ Евгени Стоев, общинските съветници от групата на ГЕРБ Деян Хаджийски, Георги Недев и Георги Марков, както и представители на църковното настоятелство в града. Домакините на срещата изразиха мнение, че не е удачно културният обект да се превръща в туристически, каквито първоначално са били намеренията, и се обединиха около идеята той да стане ритуален дом за тъжни поводи предвид близостта му с църквата и Гробищния парк в града. „Поемам ангажимент след събирането на всички документи, свързани с Килийното училище, да се изготви идеен проект и да се търси финансиране от Дирекцията по вероизповеданията или от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Винаги съм подкрепял възстановяването и реставрирането на храмове и всичко, свързано с българщината. Доказват го възстановените църкви през предходния ми мандат в Хотница, Русаля, Самоводене и ремонтът, който се извършва в храма в Килифарево“, каза Даниел Панов. Той допълни, че ще бъде назначена комисия, която да огледа проекта и строежа на новата част от разширението на местното читалище, за да се актуализират при необходимост нужните ремонтни дейности.

Кметът на Велико Търново заяви пред присъстващите, че в момента има ръст на издаваните от администрацията строителни разрешителни, което е ясен показател за икономическия растеж в общината. Според градоначалника много от живеещите във Велико Търново след цялостното реновиране на пътя кв. „Чолаковци“ – Дебелец възстановяват стари или купуват нови къщи в градчето, с което се постига и целта да се разтовари общинският център, а по-малките населени места около него да се превърнат в предпочитано място за живеене.

Като председател на НСОРБ, Даниел Панов изрази удовлетвореността на българските общини от добрия синхрон в работата им с Цецка Цачева като председател на Народното събрание. За пример той посочи промените в правилника на парламента, според които всички промени в законодателството ще стават след становище на Сдружението на общините. Той изрази увереност, че този синхрон ще бъде запазен и в работата му с Цецка Цачева като президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!