78 четения

Музеят в Полски Тръмбеш единствен у нас с дарение от 10 платна на Никола Манев

Галеристът Огнян Боев добави към колекцията уникален автопортрет на маестрото

ТОЧНО В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ МУЗЕЯТ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ се превърна в единствената културна институция у нас с дарение от 10 платна на Никола Манев. Постоянна изложба в специалната зала „Никола Манев“ бе открита от кмета на града Георги Чакъров, галериста Огнян Боев и директора Христо Харитонов. Другата изненада бе уникален автопортрет на маестрото, който неговият приятел и личен галерист добави към колекцията в музея. 56-годишният Боев, родом от Полски Тръмбеш, но с бизнес и галерия в Пазарджик, каза, че този автопортрет му е дарен от художника, но той е решил да го видят повече хора и го оставя в музея.

НА ЕДИН ОТ МАЛКОТО АВТОПОРТРЕТИ, КОИТО НИКОЛА МАНЕВ СИ Е ПРАВИЛ, той е на около 20 години и с едно око. Платното рисувал преди две години и то е било изложено първо в Лувъра по време на показването на българските съкровища в Париж. Десетте картини също са подбирани от Огнян Боев . В тях той се е опитал да покаже многоликата личност на бохема Никола Манев. В момента 76-годишният българин е в Париж и напролет се надявал да дойде отново у нас, каза Огнян Боев на експозето преди откриване на залата и постоянната изложба.

ВОЛЯТА СИ НА ДАРИТЕЛ АКАДЕМИК МАНЕВ ИЗРАЗИ В СПЕЦИАЛНО ПИСМО миналия месец до кмета Чакъров, което бе изложено на специален статив в залата. В него казва, че при първото си идване в Полски Тръмбеш през 2014 г. по време на честванията по повод 50 г. от обявяването на селището за град е бил много приятно изненадан от хората, сградата на музея и експозициите в него. Още тогава той подари една картина, а след тези 10 възнамерява да направи още едно дарение. „След като преди две години си тръгна от Полски Тръмбеш, той ми каза, че много му се иска да напусне Париж и да дойде да живее в този град, и бе сериозен. Всички негови картини, които прави и праща в България, минават първо през мен. Той много добре знае, че българинът не може да си позволи да си купи негови платна и затова реши да направи това дарение, за да може всички да ги гледат. Така този музей се превърна в единственият в страната с колекция – дарение на Никола Манев”, каза още Огнян Боев. На тържественото откриване на залата присъстваха много гости от града и от страната. Сред известните бе и художникът Милко Божков, който сега има изложба в галерията на Огнян Боев. Преди да бъде отворена залата, кметът Чакъров благодари на галериста за всичко, което прави за будителството в родния си град. Също вчера на тържеството в музея бе представена книгата на 84-годишния автор Димитър Димитров „ Будителите на Полски Тръмбеш“ и бяха наградени дарителите на музея, сред които най-малкият е 7-годишната Памела с оригинално издание на „Бай Ганю“.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!