11 четения

Музеят представя новите си дарения в изложба

СВИДЕТЕЛСТВО ЗА БЕЗУПРЕЧНО ИЗЖИВЯН ЖИВОТ, КАТАЛОГ НА ПОЩЕНСКИ МАРКИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ, АЛБУМ СЪС СНИМКИ, предоставен от родственик на Велчо Атанасов – Джамджията, показва в традиционната изложба, посветена на дарителите си, Регионалният исторически музей във Велико Търново. Експозицията е събрала всички дарения, постъпили през тази година, и се нарича „Заедно да съхраним историческата памет“. Тя е експонирана в музей „Възраждане и Учредително събрание”.

47 частни лица, институции и фирми са дарителите на музея през изминалата година. Те са предоставили над 230 предмета – етнографски материали, исторически предмети, оръжие, снимки, научна литература, както и материална подкрепа и финансови средства. Всички получават дарителско свидетелство и карта за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година.

Сред най-интересните дарения, включени в изложбата, е албум със снимки, предоставен от Асен Николов от с. Равна гора, Варненска област, който е родственик на Велчо Атанасов – Джамджията, организирал съзаклятието срещу Османската империя през 1835 година. Сред фамилните снимки е и рядка фотография на Александър Батенберг, направена в Дармщат след избирането му за български княз през 1879 година.

В експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще може да се види юбилейно издание на каталог на пощенски марки от цял свят. Каталогът е отпечатан през 1921 г. в Лайпциг и включва 9000 изображения на марки с информация за тях. Така наречената „Библия на филателистите“ е дарена от търновката Румяна Друмева.

Сред даренията е и Свидетелството за безупречност, издадено на Йозеф Верих от Градския съвет на Търново през 1890 г. Документът, написан на чешки език, удостоверявал, че „Верих, майстор печатар и бояджия, е водил безупречен живот в политическо и морално отношение и е порядъчен човек“.

В дарителската изложба е експонирано и въоръжение и армейско вещево имущество, предоставено от Министерството на отбраната и частни лица, както и колекция от кутии за бонбони и вафли от 50-те години на ХХ век.

2617 лв. са събрани в кампанията за поставяне на българското знаме на крепостта Трапезица, стана ясно при откриването на изложбата вчера.

Един коментар за “Музеят представя новите си дарения в изложба

  • 02.11.2016 в 14:17
    Permalink

    Да ме прощават музейните специалисти, но Свидетелството за безупречност е издадено от общината на град Turnov в Чехия! Че има и гербова марка, както подобава да има официален документ! Някой пак не е чел достатъчно!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!