18 четения

Рекордите в учителското съсловие в областта. Розалия Личева събра в Регионалното управление на образованието всички млади учители

70 УЧИТЕЛИ, ЗА КОИТО ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА Е ПЪРВАТА В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ИМ КАРИЕРА, СЕ СЪБРАХА ВЧЕРА НА ПЪРВАТА ПО РОДА СИ СРЕЩА в Регионалното управление на образованието във Велико Търново. Срещата беше по повод Деня на народните будители и беше организирана от управлението и Сдружението на младите учители, създадено към ОУ „Бачо Киро“ в старата столица.

Вниманието към младите учители е провокирано от факта, че средната възраст на педагозите се увеличава прогресивно през последните години, призна началникът на Регионалното управление инж. Розалия Личева, която сподели още, че според последните статистики в областта има 2966 педагози – учители, директори, зам.-директори и педагогически съветници, които работят в детските градини и училищата. От тях 984 са в границата 50-60 г., като 150 вече са в пенсионна възраст. Те съставляват 36 % от всички учители срещу едва 7 % на младите, тези, които тепърва навлизат в професията. 200 са преподавателите, които все още не са навършили 30 г., показва справката на образователната институция.

НА 19 Г. Е НАЙ-МЛАДИЯТ УЧИТЕЛ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ТОВА Е ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА, КОЯТО УЧИ МАЛЧУГАНИТЕ В ОУ „ОТЕЦ ПАСИИЙ“ В С. КОНСТАНТИН. Тя преподава английски език. Христина Ненова пък е най-младият учител в детска градина, тя е на 23 г. и работи в ДГ „Ангел Каралийчев“ в Стражица.

И пак според статистиките, събирани от инж. Личева, в областта ни има млади учители, които вече са в средата на жизненото си поприще. Натрупали са 15-16 г. стаж, но в друго професионално направление и сега са решили да се върнат към първата си любов – педагогиката.

Учителят, който пътува най-дълго, за да стигне до училището, в което работи, е Велина Димитрова. Тя живее във Велико Търново и всеки ден изминава почти 60 км. в двете посоки, за да отиде на работа в с. Петко Каравелово, община Полски Тръмбеш. Учителят, който преподава на най-много ученици, е Диляна Нуриева. Тя работи в СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново, преподавател е по история и цивилизации и свят и личност и всяка седмица се вижда с 205 деца от 5 до 12 клас. Инж. Милена Бакърджиева е педагогът, който преподава по най-много предмети в училище. Тя е учител по професионална подготовка и води шест предмета в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново. Всички тези учители вчера получиха грамоти, както и най-смелият директор, позволил си да назначи най-много млади учители. Това е директорът на детската градина в с. Родина, която има и филиал в Горско Ново село – г-жа Милева. Тя е приела на работа трима учители, за които тази година е първата в тяхната кариера.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!