Забава и знание

Спрей за нос избавя от депресия

Нов спрей за нос само с няколко впръсквания ще ни избавя за минути от депресия, пише в. „Дейли мейл“.
На досегашните лекарства им бяха нужни няколко месеца, за да се справят със заболяването. Спреят е предложен за одобрение в САЩ, след като показа забележителни резултати по време на тестове. Вестникът отбелязва, че до една година той може да бъде достъпен с рецепта и във Великобритания.
Пациенти, които преди това не са се поддавали на никакво лечение, са преодолявали депресивните си състояния само с едно впръскване, като ефектът е траел със седмици.
Депресията, при която хората непрекъснато са в лошо настроение, засяга от 5 до 10 процента от населението. Тя често води до самоубийство. Лечението й включва психотерапии, когнитивно-поведенчески терапии и прием на антидепресанти.
Новото лекарство ескетамин действа по различен начин в сравнение със съществуващите антидепресанти. То се прицелва в мозъчното вещество, наречено глутамат, отговорно за формирането на синапсите, ключовите връзки между мозъчните клетки. Според някои теории депресията се дължи на липсата на нови мозъчни клетки, а чрез повишаването на нивото на глутамата тази липса се превъзмогва.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *