6 четения

Факелно шествие в Елена за Деня на народните будители

В исторически план град Елена е известен най-вече с неизброимото множество родолюбиви българи, отдали живота си за пробуждането на народа и освобождението на родината ни. Мнозина еленчани са изминали житейския си път, посветени в каузата на народното благо и борбите за национална и църковна независимост.

В навечерието на празника, посветен на делото на всички борци за правда и свобода, с факелно шествие, тръгнало от двора на Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“ в град Елена, ученици от СУ „Иван Николов Момчилов“ почетоха Деня на народните будители.

Шествието премина по улиците в централната част на града, като спираше на няколко места, за да бъдат поднесени цветя пред паметниците на видни еленчани, живели в епохата на Възраждането.
Гордо носейки в ръце портрети на Иван Момчилов, Иларион Макариополски, Стоян Михайловски, преподобния отец Паисий Хилендарски, Васил Априлов, Любен Каравелов, Георги Бенковски, Христо Ботев, Васил Левски и още много други велики българи, учениците преминаха по главната улица и достигнаха до крайната точка на шествието – площад „Христо Ботев“, където, след тържествени слова в знак на родолюбие и национална гордост, всички се преклониха пред паметта на будителите.

Малко преди началото на шествието в храм „Св. Николай“, известен сред еленчани като „малката църква“, се състоя представянето на книгата „Храм „Рождество Пресвета Богородица“ от Емилия Георгиева.

Книгата представлява второ допълнено и преработено издание на библиографско изследване, пътеводител и указател на възрожденската епоха и традициите в град Елена, съдържащо в себе си исторически сведения, архивни документи, сведения за изграждането на храма, фонда от икони и ценни дърворезби, стенописи, камбани и надгробни паметници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!