5 четения

Въпреки задължителното гласуване. Политически брокери от областта пак се точат да изкарат пари от президентските избори

Недействителни бюлетини и купуване на цели СИК-ове пробват изборните търговци

ПРАВИЛОТО „ЦАРИЦА ПАРИЦА“, КОЕТО ДОСЕГА ПЕРМАНЕНТНО ВАЖЕШЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ БРОКЕРИ във всички видове избори, за стимулиране на предимно ромските избиратели, които да гласуват за „правилния кандидат“, отстъпва място на изкусните манипулации в самите секционни комисии, показа проверка на „Борба“.

Не че партийните централи няма да поразвържат черните си каси, за да стимулират финансово определени групи гласоподаватели. Само че това се очаква да стане след първия тур, а и заради задължителното гласуване тежестта на купения вот вече се преосмисля и на практика тя значително ще намалее.

ЗАТОВА ПЪК НА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ В НЕДЕЛЯ ЩЕ СЕ ПРИЛОЖАТ ДРУГИ, СЪЩО ИЗПИТАНИ ВЪВ ВРЕМЕТО МЕХАНИЗМИ, ЗА КОНТРОЛ НА ГЛАСОВЕТЕ в една или друга посока. Това разказаха пред репортер на най-големия ежедневник посветени изборджии, които във времето или са ставали свидетели на иновативните технологии, или даже сами са ги търпели на гърба си в качеството си на кандидати. Всички обаче до един бяха категорични – все още няма нито скрито, нито явно ухажване на ромските общности в региона. Или то се отлага за седмицата между двата тура, или просто брокерите са решили директно да „атакуват“ с финансово неустоими оферти цели СИК-ове или поне отделни членове на комисиите, които ще броят резултатите, водени от максимата, че който брои, той печели.

Според нашите източници, номерът с невалидните бюлетини пак ще играе на предстоящите избори. И тук не става дума за прословутото квадратче „не подкрепям никого“, което НЯМА ДА НАПРАВИ БЮЛЕТИНАТА НЕДЕЙСТВИТЕЛНА, а за ловкостта и бързината на даден член на СИК, който предварително е инструктиран, виждайки глас за политическия опонент, да отбележи още едно хиксче в бюлетината.

Теоретици и практици на изборните технологии дори споделят неофициално, че някои СИК-ове се купуват предварително, като представител на съответна партия или коалиция подготвя още преди изборния ден готов протокол с „правилните“ резултати. Знае се, че на минали избори мизата за това упражнение се колебаеше между 100 и 500 лв. на калпак в зависимост дали в съответната секция гласуват над 1000 избиратели, например. Парадоксално, но това се оказва най-сигурната инвестиция, защото въпреки различната партийна принадлежност на членовете на комисията правилото е, че всички вземат.

„Човек като си направи елементарната сметка, че за месец изкарва най-много 600 – 700 лв., защо за един ден да не прибере стотачка“, е желязната логика, която проработва при този сценарий, обясняват запознати.

И АКО ТЕЗИ МЕТОДИ НА НЯКОИ ИМ ИЗГЛЕЖДАТ КАТО ТЕОРИЯ НА КОНСПИРАЦИЯТА, ПРЕДСТОЯЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТСКИ ВОТ ДАЛЕЧ НЯМА ДА МИНЕ БЕЗ ТРИВИАЛНИТЕ способи за контролиране на гласовете в желаната посока. Факт е, че и сега работодателите с различни партийни пристрастия отново ще стимулират своите подопечни със скромни парични бонуси и ваучери за различни стоки.

Тези, които по принцип си се занимават с лихви и залози, също няма да проспят възможността да изкарат някой лев, насочвайки длъжниците си за кого да пуснат своя глас. Разбира се, този вид натиск, макар и на ръба на закона, трудно издържа на доказателства, но пък във времето е доказал своята ефективност. Просто защото ако не гласува за посочения му кандидат, длъжникът изведнъж ще се окаже с още по-тлъста лихва, категорични са познавачите.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!