5 четения

Музеят в Горна Оряховица представя в изложба археологическото лято на Ряховец

НАХОДКИ ОТ ЛЕТНИТЕ РАЗКОПКИ НА КРЕПОСТТА РЯХОВЕЦ ПОКАЗВА В ИЗЛОЖБА ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Експонатите са подредени в сградата на музея и са керамични съдове, монети, въоръжение и накити, които представят и най-новите хипотези, свързани с историята на крепостта. Благодарение на богатия илюстративен материал посетителите могат да видят и етапите от проучванията, включително и част от работата на учениците от археологическата школа, която се проведе през лятото.

Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново ръководи разкопките заедно с Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица. Научен консултант на екипа беше проф. д-р Хитко Вачев. Археолозите проучиха няколко сектора – западната порта и подходът към вътрешността, както и участъци от западната и северната крепостна стена. Продължи и проучването на структурите от бронзовата и желязната епоха.

За първи път в България на обекта беше организирана и археологическа школа за ученици, в която се включиха тийнейджъри от двете средни училища „Георги Измирлиев” и „Вичо Грънчаров”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!