5 четения

Смартфоните и таблетите нарушават детския сън, дори и да бъдат изключени

Използването на смартфони и таблети от децата, преди да заспят, увеличава повече от два пъти риска от неспокоен сън и умора на следващия ден, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Учени от лондонския Кингс колидж и университета в Кардиф прегледаха 11 изследвания, обхванали над 125 000 деца, за да разберат дали модерните устройства нарушават съня. Резултатите от всички тях показват връзка между гледането на екрани преди заспиване и влошеното качество на съня, неговото съкращаване и сънливост на следващия ден.
Децата които имат смартфони и таблети, но не ги използват вечер, спят много по-добре.
Сънят се нарушава дори само от наличието на подобни устройства в стаята, почти толкова колкото и при ползването им. Това показва, че за по-добър сън те въобще не трябва да остават в стаята, където спи дете. Най-добре е да бъдат махнати оттам час и половина преди времето за заспиване.
Децата на възраст от 6 до 13 години трябва да спят от 9 до 11 часа на ден.
Сънят е много важен за развитието на здрави деца и възрастни, каза ръководителят на изследването д-р Бен Картър. Редовното недоспиване може да причини различни здравословни проблеми. С нарастващата популярност на портативните медийни устройства и използването им в училище вместо учебници, проблемът с лошия сън сред децата вероятно ще се влоши.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!