30 четения

Трайчо Трайков в Свищов: „Единственият начин да нямаме комунист за президент, е като всички демократи гласуват за нас“

„ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА НЯМАМЕ КОМУНИСТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, Е КАТО ВСИЧКИ ДЯСНО МИСЛЕЩИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ХОРА ГЛАСУВАТ ЗА НАС“, призова вчера на общоградска среща в Свищов кандидатът за президент от „Реформаторския блок” Трайчо Трайков.

Повече от час той отговаря на въпроси на граждани, а в препълнената зала на местното читалище дойдоха местните лидери на блока, както и зам.-председателят на парламента Иван Иванов, шефът на предизборния щаб Найден Зеленогорски и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

На срещата присъстваха и хора от Белене и Козлодуй, които задаваха много въпроси за правомощията на държавния глава, външната и вътрешната политика, корупцията, правосъдието, съдебната система, енергетиката.

Пред тях Трайков акцентира на споделената отговорност, която бъдещият държавен глава трябва да отстоява. По думите му, това засяга сигурността на българите у дома, но и навън, на улицата.

„Това означава още, че ако се разболеем, ще ни лекуват адекватно, както и че когато децата ни трябва да избират България или чужбина – да има поне 50% вероятност да останат тук. Президентът не може да се дистанцира от всички тези теми, а външната политика е допълнение към основната тема за справедливостта в страната. Земеделието, например, може да изглежда по-частен въпрос, но е пример как държавата не се справи с функцията си при определяне субсидиите на производителите, защото това се реши изцяло в полза на една олигархична постройка. 80% от всички субсидии отиват в трийсетина семейства, които са производители на зърнени и технически култури, които обаче са почти на сто процента за износ, а пътьом няколко милиарда остават в нечии джобове“, посочи Трайчо Трайков. И подчерта, че това е точно обратно на правилната политика, която според него е да се насърчат зеленчукопроизводството, овощарството, лозарството и животновъдството, които са традиционни за България и от тях може да дойде богатството за страната ни.

„Ако имаше правосъдие и върховенство на закона, определени хора щяха много бързо да бъдат ударени справедливо от закона и да попаднат там, където им е мястото“, коментира още кандидатът за президент на въпрос, свързан с корупцията. Той посочи, че е живял няколко години в Румъния, която преди години имаше много по-тежки проблеми от България, в това число и с корупцията.

„Знаете откъде тръгна тази държава – от оскотяването на хората по времето на Чаушеску. Това, което стана обаче, е, че там се намери група хора, политици, които успяха да станат лидери на съдебната реформа. Разликата с България е, че „Секуритате” на Чаушеску не беше приятел с КГБ както нашите тайни служби и затова съветският модел на прехода не беше приложен в Румъния. Там ги нямаше тази брутална престъпност, грабежите, убийствата и кражбите на коли и когато румънските политици и магистрати започнаха за осъществяват реформите, не спряха, макар че тях също ги плашеха“, каза Трайчо Трайков и посочи, че в България все още никой не е стигнал толкова далеч.

„За мен е много добре, че както преди две години никой у нас не знаеше какво е съдебна реформа, днес повечето хора я слагат като най-голям приоритет за страната“, заяви кандидатът за президент и подчерта, че това също трябва да е основен акцент в работата на бъдещата президентска институция.

„Какво може да направи президентът за правосъдието – аз вече имам конкретен план за съдебна реформа, подготвен с помощта на авторитетни експерти в тази област. Това не може да стане автоматично, но знам какво може да се направи. Президентът няма оперативни функции, но той трябва да е достатъчно смел и компетентен. Защо никой от президентите досега не се е възползвал от правото си на законодателна инициатива по конституционни въпроси? Може би са се притеснявали, тъй като президентът няма свои депутати, но аз мисля, че ако държавният глава знае защо иска реформи и ако парламентът го бламира, тогава вероятно народът ще бламира парламента“, заяви Трайков под бурните аплодисменти на свищовлии.

На въпрос за АЕЦ „Белене“ той бе категоричен, че нито един инвеститор няма да дойде при условията, които правителството поставя – да няма гарантирана цена и държавни гаранции за нищо.

„Трябва да е ясно, че дори и с напълно частна ядрена централа държавата никога не оставя без ангажименти върху нея, защото тя влияе на енергийната мрежа. Никъде по света не е ясно и колко струва погребването на ядрените отпадъци, да не говорим, че няма застраховане на ядрена щета, а това би било пагубно за малка икономика като нашата. Ядрената енергетика е много рисков бизнес и чисто икономически, затова една страна трябва да я развива само ако е убедена, че тя е стратегически нужна. В Козлодуй централата трябва да продължи да работи, докато това е възможно и безопасно, а с всеки нов проект – изключително внимателно, защото няма кой да дойде при нормални условия освен маскирани инвеститори, които имат само политически интереси към ядрената централа, а знаете кой има такива интереси към България“, посочи още Трайков.

На друг въпрос той бе категоричен, че е най-добре президентът и правителството да следват обща външна политика. „Нашата задача е да защитаваме интереса си заедно с балканските, южноевропейските и източноевропейските страни. А заедно с Румъния можем да имаме изключително силен глас, защото имаме еднакви интереси, включително и по Дунавската стратегия. Не е правилно градовете по такава голяма река, възлов транспортен коридор, да стагнират икономически, можем да направим полезни неща заедно със съседите си“, коментира още Трайков.

Председателят на ДСБ Радан Кънев също отговори на въпроси на граждани. „Не ми пречи какво Бойко Борисов говори за мен. Ако е игра на нерви, аз съм 16 години по-млад и тежа с 40 кг по-малко от него и ще спечеля. Но тук става дума за българските граждани, за удари върху бизнеса и институциите, които тежат на поколения наред. Борисов ни показа, че може да намери десет мнозинства в парламента, когато иска да работи с реформите. Може с ДПС, с АБВ и т.н. По тази причина е и този цветист словесен сблъсък, защото няма институционален отпор. Целта не е да има хора, които да му се опъват, крайно време беше някой да му се опъне и да му каже, но това е малката утеха. Трябва да има институция, която да го направи, и затова сме тук, за да изберем човек, който може да казва „не“ на Борисов, а не само да му щрака с пръсти“, посочи още Радан Кънев.

След края на срещата кандидатът за президент Трайчо Трайков и граждани на общината поднесоха цветя на паметника на Алеко Константинов.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *