161 четения

„Тренирай и се забавлявай!”, призовават инструктори по функционални тренировки

ВСЕ ПО-ГОЛЯМА ПОПУЛЯРНОСТ НАБИРАТ ГРУПОВИТЕ ТРЕНИРОВКИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КАТО ТАБАТА, СПИНИНГ, ЗУМБА, СТЕПБОЛ, ТАЕ БО И ЙОГА. Интерес към заниманията има от хора на различна възраст – от 13 до над 50 години, обединени от идеята за здравословен начин на живот. „През последните пет години живях в чужбина, където имах възможност да се запозная с една добра практика, а именно фитнес със зала за функционални тренировки. Тези тренировки имат своите разновидности, като всичко тръгва от аеробиката и латино танците. Прибирайки се в България, реших с моите приятели и колеги да направим такъв тип зала”, разказа Виолета Гьондрева – управител на най-новата зала за групови фитнес тренировки във Велико Търново. Вчера тя и колегите й представиха последните новости в спортните и социални програми за начинаещи и напреднали, а концепцията на клуба My Gym е „Тренирай и се забавлявай!”. Според инициаторите съвременните тренировки не са професионална дисциплина, а инструмент за добро здраве, самочувствие и удоволствие, като целта им е да привлекат максимален брой хора в залата. Хората, с които работят, са с най-различни професии и занимания, разказаха инструкторите.

„От около една година у нас има истински бум към метода табата, създаден от японския професор Изуми Табата през 1996 г. Методът по своята същност е безкрайно прост и се състои от максимално интензивна активност за 20 секунди и почивка от 10 секунди. Това се повтаря общо 8 пъти в рамките на близо 50 – 55 минути тренировка”, обясни инструкторът Доси Григоров. Според него още след първите няколко тренировки могат се виждат и резултатите на метода, който към момента е по-популярен сред дамите, отколкото сред мъжете.

Нов за Велико Търново е и т.нар. спининг, който представлява високоинтензивна тренировъчна програма. Тя продължава около 45 минути под звуците на хитова музика и включва комбинация от колоездене и различни серии упражнения, натоварващи всички мускулни групи на тялото, разказа Таня Борисова – инструктор по спининг. В залата за групов фитнес се предлагат още упражнения по зумба, степбол, канго прайд джъмпс, тае бо, класическа йога, народни танци, както и набиращия популярност през последните години Pole Dance.

Според Николай Корчев, който преподава народни танци, един час интензивно танцуване се равнява на изминаването на 10 км. За съжаление, все още много хора не умеят да тренират правилно и нямат физическа култура, разказаха инструкторите. Затова препоръчват на желаещите да спортуват да се доверят на професионални треньори, за да избегнат евентуални травми, особено при по-възрастните.

Една от идеите на инструкторите е за празника на Велико Търново да направят безплатна демонстрация на открито, с която да покажат функционалните тренировки. Те обясниха, че имат желание също да се включат и в съвместен проект с Община Велико Търново за реализирането на специална програма за хората от третата възраст, тъй като след пенсионирането си много от тях изпадат в социална изолация. Така освен подобряване на здравословното си състояние ще имат възможност и за нови социални контакти.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!