16 четения

Осем медала спечелиха наши състезатели от националната олимпиада по компютърна математика

ДВА СРЕБЪРНИ И ШЕСТ БРОНЗОВИ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИХА СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО от Националната олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“. Състезанието се проведе в старата столица през почивните дни и събра тук близо 100 млади математици. За първи път тази година в държавния турнир са били допуснати и ученици.

65 студенти от10 университета в България и 30 ученици от осем училища решаваха задачите за време. Според правилата на състезанието студентите са имали 30 задачи, учениците – 15 и всички е трябвало да се справят с тях за четири часа.

Елица Бакалова, която учи магистратура по приложни компютърни науки, Боряна Пулова и Петър Неделчев, и двамата четвъртокурсници в специалността „Компютърни науки“, са спечелили бронзови медали в групата на студентите, които учат математика, информатика и компютърни науки.

ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ МАРТИН ИВАНОВ И НЕДКО НЕДЕВ СА УСПЕЛИ ДА СЕ ПРЕБОРЯТ ЗА ДВАТА СРЕБЪРНИ МЕДАЛА при учениците. И двамата са ученици на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново. Момичета и момчета от 8 до 12 клас са решавали компютърните задачи и сред всички дванадесетокласници Мартин Иванов е успял да спечели най-много точки, затова и той си е тръгнал с още награда като първенец в своята възрастова група.

Възпитаници на математическата гимназия във Велико Търново са и носителите на трите бронзови отличия. Това са единадесетокласниците Андрей Върбанов и Петко Казанджиев и Димитър Сейков, който е в 12 клас.

4000 лв. е бил наградният фонд на олимпиадата, осигурен от спонсори. Природо-математическата гимназия и Великотърновският университет са били двете учебни заведения от областта, които са имали участници в националната олимпиада. Елитната гимназия е била представена от девет млади математици, а вузът – от петима състезатели.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!