14 четения

Прецедент. Никой не знае точния брой на избирателите в областта

244 000 са бюлетините за президентския вот в десетте общини, а тези за референдума – с 10 000 по-малко

ДВА ДНИ ПРЕДИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА СЕ ОКАЗВА, ЧЕ НЯМА ЯСНОТА ЗА ТОЧНИЯ БРОЙ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. Това призна вчера председателката на Районната избирателна комисия в старата столица Десислава Йонкова. Заради промените в Избирателния кодекс този път служба ГРАО не е подала нужната статистика на РИК, откъдето пък са ползвали стари данни на Централната избирателна комисия за броя на гласуващите в десетте общини. Според тази информация, която обаче не е актуална, в неделя да отидат до урните имат право 221 684 граждани на областта. Точният им брой вероятно ще стане ясен в събота, когато списъците ще бъдат предадени на съответните общински администрации. Ясен е броят на гражданите на община Велико Търново, които имат право на глас и това са точно 74 746 човека. Липсата на ясна информация роди и втори парадокс – в РИК постъпилите бюлетини за президентския вот са с 10 000 повече от тези за референдума, призна още Йонкова. По думите й за първия вид избор на 6 ноември в областта има 244 000 бюлетини, а за референдума те са 233 000, обаче щели да стигнат, независимо че се очаква голям брой от тях да са невалидни. Има и още нещо, свързано с референдума, което кара мнозина наблюдатели да се опасяват, че той няма да бъде успешен – оказва се, че на пликовете, в които ще пускаме бюлетини за него, няма да има печат от секционните избирателни комисии, за разлика от интегралната бюлетина, която ще е за президент и вицепрезидент и която няма да се пуска в плик, а само ще се прегъва.

Иначе от РИК припомниха, че за националния референдум има три въпроса: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължителното гласуване за изборите и за референдума“ и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалиции, да бъде 1.00 лв. за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“.

„Характерното за този референдум е, че имаме една бюлетина с три въпроса, като трите въпроса се водят самостоятелен референдум и в тази връзка гласоподавателите могат да гласуват по различен начин на всеки един от въпросите. Хората могат да отговорят само на един или на два от въпросите. Нека не се притесняват, че така вотът им ще е недействителен, защото ще има самостоятелно отчитане на всеки един въпрос, като съответно може да се гласува по различен начин на всеки от тях“, обясни още председателката на РИК Десислава Йонкова. Тя не скри опасенията си, че именно отчитането на резултатите от референдума ще забави много обработването на данните, тъй като в него има три въпроса и съответно всяка бюлетина ще се обработва три пъти. Отделно от това след края на изборния ден всички книжа, дори и от най-отдалеченото селце, ще се извозват до Областната администрация във Велико Търново, където се помещава Районната избирателна комисия. Оттам увериха, че пет екипа ще приемат протоколите, но никой не можа да даде гаранция, че няма да се повтори ситуацията от миналогодишните кметски избори в столичната „Арена Армеец“, където членовете на СИК-овете бяха държани почти две денонощия.

Що се отнася до референдума има и още една подробност – членовете на комисиите са длъжни да уведомят избирателите за възможността да гласуват, но не и да дават бюлетина за него, без такава да им бъде поискана.

Към момента в цялата област са разкрити 421 секционни избирателни комисии, но този брой не е окончателен предвид възможността да се разкрият или закрият секции в здравните заведения, домовете за възрастни хора, ареста и т. н. Назначените членове на СИК-овете пък са 3399 души, разпределени съответно по 5, 7 и 9 души. В община Велико Търново ще се гласува в 147 секции, в Елена те са 25, в Стражица – 42, в Златарица са 13, в Свищов – 55, в Лясковец са 17, в Горна Оряховица са 67, в Павликени – 42, в Полски Тръмбеш са 21 и в Сухиндол има 10 секции. В най-голямата и в най-малката община на областта са разкрити и две подвижни секции за хора с увреждания, като само във Велико Търново над 30 души със специфични потребности са заявили желание да гласуват в дома си. Ако обаче комисията, която посети жилищата им, не ги намери вкъщи, то тези хора няма да гласуват, защото се приема, че уврежданията им са били от такъв характер, че те всъщност не могат да излизат. Самият изборен ден започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч., но ще бъде удължен с един час, ако пред секциите има чакащи хора. Във Велико Търново пък ще има машинно гласуване в 11 секции, както и по две в Горна Оряховица и Полски Тръмбеш. Друг любопитен факт е, че до вчера по обед само една социологическа агенция беше подала заявление, че ще прави екзитпол, и това е „Маркет линкс“, чийто собственик беше вицепремиерът и шеф на МВР Румяна Бъчварова, преди да стане част от изпълнителната власт.

Въпреки че гласуването вече е задължително, глоби за хората, които изобщо не си направят труда да отидат до урните, няма да има, припомниха още от РИК. Санкцията е, ако в два поредни избори даден човек не гласува, без извинителни причини, той ще бъде заличен от избирателните списъци. Като повечето неща у нас обаче, все още от ЦИК не са уточнили дали става дума за два тура на президентски и кметски избори, например, или за два поредни видове вот, каквито са президентските и евроизборите веднъж на пет години, или общинските и националните, които се провеждат през четири години.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Прецедент. Никой не знае точния брой на избирателите в областта

  • 04.11.2016 в 13:44
    Permalink

    Мила родна картинка. Избори по Бай Ганьо. Не е важно кой как ще гласува, не е важно кой ще брои бюлетините, не е важно кой ще пише протоколите, важно е кой ще ги носи, а кой ще ги обобщава и кой ще ги обработва. А що се отнася до броя на избирателите – голяма риба се лови в мътна вода. Сега си отговорете защо има толкова неясноти в избирателните списъци и защо има толкова много мъртви души.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!