5 четения

Алиансът на българските акушерки обсъди във В. Търново наболелите проблеми на професията

НАД 200 ДУШИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ВКЛЮЧИХА В V АКАДЕМИЯ ЗА АКУШЕРКИ ПРЕЗ УИКЕНДА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Двудневният форум бе организиран от Алианса на българските акушерки, а на срещата бяха поканени лектори и специалисти от водещи здравни и учебни заведения в страната и чужбина. Сред лекторите и тази година бе Антонела Несполи – преподавател в Медицинския университет в Милано. Срещата в старата столица премина под мотото „Стандарти, безопасност, умения в акушерската практика“. Темите на конференцията бяха свързани с акушерския модел на грижа, патронажната акушерска дейност, както и утвърждаването и регулацията на самостоятелната акушерска практика в България.

Началото на Академията бе дадено от Емилия Казълова – председател на Алианса на българските акушерки и Милка Василева – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. „Стремежът към възстановяване на правата на акушерките за самостоятелна практика, свободата на жените да имат право на избор къде и към кого да се обърнат за подкрепа по време на бременност, раждане и след това, е двигателят, който въпреки големите трудности, които срещаме, ни кара да продължаваме да вървим напред“, заяви Емилия Казълова.

По време на лекцията си Антонела Несполи заяви, че съгласно препоръките на Световната здравна организация раждането със секцио трябва да е около 10%, макар че това все още е трудно приложимо, но работата на акушерките трябва да върви в тази насока и оперативните интервенции да се прилагат само в краен случай, когато има риск за живота и здравето на майката и бебето. Антонела Несполи посочи, че в университетската болница в Милано, където се раждат около 3000 бебета годишно, родилите жени със секцио са под 20%. За сравнение у нас този процент е двойно по-висок и е над 40 на сто от всички раждания.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!