Американец развил остър хепатит след злоупотреба с енергийни напитки

Петдесетгодишен американец развил остра форма на хепатит след злоупотреба с енергийни напитки, като това е вторият подобен случай, регистриран в САЩ от 2011 г. насам, съобщава Франс прес.
Агенцията цитира научна публикация в „Бритиш медикъл джърнъл“. Пациентът е строителен работник, който започнал интензивно да консумира енергийни напитки от неспомената марка, за да издържи на физическите натоварвания, свързани с професията му. В продължение на три седмици той консумирал по 5 бутилки дневно. Всяка от тях съдържала два пъти по-високи концентрации на витамин B3 от препоръчителните.
Когато пациентът бил приет в спешното отделение, той от две седмици вече страдал от болки в стомаха и от повръщане. Отначало работникът помислил, че става дума за грип, но по-късно лицето му станало жълто, а урината – тъмна.
Медицинските изследвания установили високи нива на трансаминази, признак за поразен черен дроб. Биопсия на този орган констатирала, че става дума за остър хепатит придружен с некрози и с намаляване на жлънчната секреция.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *