След първия тур ген. Румен Радев води убедително в областта, според 80% от протоколите

КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТСКАТА ДВОЙКА ГЕН. РУМЕН РАДЕВ ИЛИЯНА ЙОТОВА ВОДИ УБЕДИТЕЛНО СЛЕД ПЪРВИЯ ТУР НА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ показват неокончателните резултати на Районната избирателна комисия. При обработени 81.62% от протоколите става ясно, че за кандидатите, издигнати от инициативен комитет и подкрепени от БСП са гласували 30 375 от имащите право на глав жители на десетте общини, което е 29,34%. Втори за сега са кандидатите на ГЕРБ – Цецка Цачева и Пламен Манушев, които събират 19,64% подкрепа или 20 335 бюлетини. С трети резултат убедително се нарежда двойката на Обединените патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО, които събират 17,81%. Това означава, че за Каракачанов – Нотев са гласували поне 18 435 човека. Над средния за страната е вота за бизнесмена Веселин Марешки, който в областта ни печели внушителните 11.9% или над 12 400 гласа. С пети резултат пък е квадратчето „не подкрепям никого“, което е отбелязано в 5 726 бюлетини или то, според 80% от протоколите, е предпочетено от 5,53% от жителите на областта. След това са кандидатите на Реформаторския блок Трайчо Трайков и ген. Съби Събев, който събират подкрепата на 4 371 избирателя или 4,22%. Ивайло Калфин събира за сега одобрението на 3,19%, а под 3% се движи подкрепата за бившия премиер Пламен Орешарски, а след него е Татяна Дончева. Димитър Маринов е предпочетен от едва 606 избиратели от Великотърновска област, а най-малко са бюлетините за кандидат-президентката Дина Димитрова, за която са отчетени 95 бюлетини.
Елена ЧАМУКОВА

 


 

Без интрига и при висока активност премина изборният ден в областта

Сигнали за неправомерна агитация и дребни нарушения на първия тур

 

СПОКОЙНО И БЕЗ НАРУШЕНИЯ ПРЕМИНА ВЧЕРАШНИЯТ ИЗБОРЕН ДЕН ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВКА ОБЛАСТ, а до урните в слънчевия и топъл 6 ноември отидоха огромен брой избиратели. Може би заради задължителното гласуване, или заради референдума, или пък заради безспорната интрига за това кой ще бъде новият президент жителите на региона масово упражниха правото си на глас и стоически издържаха на дългите опашки, особено пред по-големите избирателни секции. В ранните часове струпване нямаше, но около и след 11.00 ч. пред секциите вече чакаха десетки желаещи да пуснат бюлетини, показа проверка на „Борба“ в областния град.

По обед, за да гласува човек, някъде се чакаше от 40 до 60 минути. Впрочем самият вот отнемаше не повече от 2 – 3 минути, въпреки че бюлетините бяха две – за избор на президент и вицепрезидент и за национален референдум, касаещ изборната система у нас, задължителното гласуване, както и партийната субсидия. Въпреки че за референдума вотът не бе задължителен, мнозина си направиха труда да отговорят на въпросите, а от СИК-овете този път припомняха на гражданите, че имат право да участват във всенародното допитване.

От машинното гласуване се възползваха малко избиратели.
От машинното гласуване се възползваха малко избиратели.

По данни на Районната избирателна комисия в областта към 13.00 ч. за президент бяха гласували почти 30% от имащите право, а за референдум – малко под 27%. Към 17.30 ч. вчера своя вот вече бяха упражнили 108 267 жители на областта, което е 49,07%. В областния град към този час на деня бяха гласували 36 671 човека, в Горна Оряховица – 19 919, в Елена – 4248. В Златарица бюлетини за президент и вицепрезидент бяха пуснали 1944 човека, в Лясковец – 6094, а в Павликени – 10 417. В община Полски Тръмбеш правото си на глас бяха упражнили 6164 избиратели, в Свищов – 16 324, в Стражица – 5334, и в Сухиндол – 1152 човека.

ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ, ВЧЕРА ИМАХА ПРАВО 220 655 ЖИТЕЛИ НА ДЕСЕТТЕ ОБЩИНИ. За референдума обаче техният брой бе по-малко – 220 615 човека. По традиция най-много са избирателите в община Велико Търново – 74 808 души, следват тези от Горна Оряховица – 42 600, Свищов – 31 525, Павликени – 21 535 и т.н. Най-малко са имащите право на глас в Сухиндол – едва 2167 човека. Всички те гласуваха в 419 секционни избирателни комисии в областта, в които на работа бяха ангажирани 3399 надзорници. Освен тях за спокойното протичане на вота в областта следяха 565 служители от структурните звена на МВР. От тях 465 са държавни служители от областното полицейско управление, 76 са пожарникари, 13 – служители на Зоналното жандармерийско управление в Горна Оряховица, и 11 от ГПУ – Свищов, с 55 автомобила. От полицията вчера сутринта увериха, че охраната на изборните помещения в областта през нощта срещу изборния ден е протекла нормално, без инциденти и без данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите.

В квартал „Света гора”.
В квартал „Света гора”.

В Районната избирателна комисия първата жалба за нередности постъпи още в съботния ден. Тя обаче бе определена от комисията като неоснователна, а от повечето местни наблюдатели дори като куриозна, защото от едно и също нещо се жалваха червеният кмет на община Свищов Генчо Генчев и председателят на общинския съвет д-р Кристиян Кирилов от ГЕРБ. Те сезираха надзорниците за неправомерна предизборна агитация чрез изпращане на SMS със следното съдържание: „Да кажем „НЕ” на фалшивата промяна в града„ „Не“ на страха! „Да“ на свободата. Приятели, президент на единствената опозиция в Свищов е Трайчо Трайков”.

„Подобни съобщения имат по-скоро характер на непоискано рекламно съобщение, по отношение на което РИК не притежава компетентност“, заключиха от районната избирателна комисия. В самия изборен ден бяха постъпиха още няколко несъществени жалби за нарушения, най-сериозната от които бе за прозрачни паравани в няколко секции в Спортната зала във Велико Търново.

А ИНАЧЕ ТВЪРДЕ МАЛКО ХОРА СЕ ВЪЗПОЛЗВАХА ОТ Т. НАР. МАШИННО ГЛАСУВАНЕ, ВЪПРЕКИ ЧЕ САМО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО това можеше да стане в цели 11 секции, а в Горна Оряховица и Полски Тръмбеш – съответно по две. Екип на най-големия областен всекидневник посети на място една от секциите в ОУ „П. Евтимий“, където имаше машини за гласуване. Оказа се, че към обяд само 10 процента от далите своя вот са се възползвали от тази възможност, въпреки че според специалисти машинното гласуване всъщност не може да бъде манипулирано.

Изборната тема присъстваше и на пазара.
Изборната тема присъстваше и на пазара.

Доста по-лежерно и без обичайните струпвания от предишни години беше и ситуацията в кв. „Света гора“ в старата столица, където традиционно хората гласуват масово, особено в следобедните часове. Репортерският ни екип видя един-два автомобила, които извозваха по-възрастни роми да гласуват, а жена на 88-годишна възраст бе докарана от своя роднина с такси. Въпреки бастунчето и очевидната трудност да се движи, бабата ни увери, че сама е пожелала да гласува за президент и вицепрезидент. Тя уточни, че никой не я карал или пък агитирал предварително, обаче била чула по телевизора, че негласувалите ще бъдат глобявани с по 50 лв. Нещо, което, разбира се, не е вярно, защото от ЦИК бяха категорични, че няма да има парична санкция въпреки задължителния вот.

ВПРОЧЕМ ВЪЗРАСТНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ И ТОЗИ ПЪТ БЯХА ДАЛЕЧ ПО-АКТИВНИ ОТ ПО-МЛАДИТЕ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТТА, А В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ФУРОР ПРЕДИЗВИКА най-достолепната избирателка – 97-годишната Веска Козлева. Тя е родена на 2 октомври през далечната 1919 г. и от седем десетилетия не е пропускала да гласува. Нещо повече, допреди десетина години Веска даже участвала в секционни избирателни комисии като член. Вчера надзорниците в Младежкия дом в Горна Оряховица, където възрастната дама гласува, й пожелаха да дочака и следващите президентски избори.

Освен редовите граждани на опашки вчера чинно се наредиха търновските политици и управници.

„Гласувам за стабилна България и за доброто бъдеще на нашите деца“, заяви кметът на старата столица и областен координатор на ГЕРБ Даниел Панов. Той бе категоричен, че подкрепя кандидатпрезидентската двойка, която ще обедини нацията и ще работи България да върви напред в развитието си. Панов изрази задоволство от сравнително високата избирателна активност в областта. По думите му, това говори за демократичността на вота.

„Гласувам за възстановяване ролята, независимостта и значението на президентската институция“, заяви на свой ред и областният председател на БСП Валентин Ламбев. Той допълни, че дава вота си за промяна, за суверенна, независима държава и за бъдещето на децата.

Вчерашният вот бе основна тема сред търновци и извън избирателните секции, защото хората коментираха изборите навсякъде – по паркове, кафенета и най-вече на пазара. А там несъмнена атракция бе продавач на зеленчуци, който собственоръчно бе изрисувал тиквите си в стилистиката на президентските избори. Човекът обясни, че с подобна агитация дава личния си пример за висока избирателна активност. Нещо повече, той дори бе кръстил част от продукцията си с имената на кандидат-президентите.

В социалните мрежи също вреше и кипеше по темата, която ще вълнува хората и през следващата седмица, когато ще е вторият тур. Потребителите не спираха да агитират за своите фаворити, да изразяват мнение за кандидати и някои дребни неуредици, както и, разбира се, да се шегуват с любопитни постове и коментари. Фурор предизвика снимка на три дами от старата столица, които написаха иронично: „Гласувахме за Пищова, ще ядем кебапчета от… киноа!”

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

5 коментара за “След първия тур ген. Румен Радев води убедително в областта, според 80% от протоколите

 • 07.11.2016 в 12:49
  Permalink

  Гласувалите в училище „Вела Благоева“, кв. Бузлуджа, нямаха предварителна възможност да проверят в коя секция ще гласуват и има ли ги в списъците на избирателите. Освен това при получаването на бюлетините питат човеке иска ли да гласува на референдума или не, което според мен е незаконно.

  Отговор
  • 07.11.2016 в 16:01
   Permalink

   И мен ме питаха, даже два пъти , като се направиха на нечули ,но бях объркал секцията и трябваше да изляза , иначе бях на ръба да ги нахраня.

   Отговор
 • 07.11.2016 в 14:03
  Permalink

  Още в 7 :30 имаше опашки , стига лъгахте, потресаващо лоша организация и безхаберие.Нищо ново

  Отговор
 • 07.11.2016 в 15:06
  Permalink

  Не е нормално да те питат искаш ли да гласуваш за референдума. Правели са го във всички секции, в които са гласували мои познати, при мен – също.

  Отговор
 • 08.11.2016 в 7:53
  Permalink

  Аз им казах че няма да гласувам за референдума още преди да ме питат

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *