Нещата от живота. Пенсионирани учителки оцеляват с боб и леща, месо ядат три пъти в годината

Баба Ивана не си купувала печка, за да има пари за погребението си

Те са истински майстори на оцеляването – пенсията на 60% от българските пенсионери е под 300 лева на месец, а една четвърт получават дори по-малко от 160 лева. Как живеят? Репортер на вестник „Борба” разговаря с две български пенсионерки в опит да научи как оцеляват.

„Пенсионерите трябва да взимат поне 500 лева на месец, за да живеят добре”, категорични са баба Мария и нейната приятелка баба Ивана, имената са сменени по изричното им желание. Двете срещаме в „Била”, където са на лов за поредната промоция в стремежа си да спестят малко стотинки. И двете живеят с 200 лева на месец след повече от три десетилетия работа като учители в начално училище. Как оцеляват? „С много лишения”, отговарят в един глас и двете.

„Първо плащаме тока и водата, а после лекарствата. И каквото остане, отива за храна”, това е тайната им за връзване на бюджета за месеца. А нови дрехи, книги, театър или кино? „Пари за удоволствия няма”, казват двете пенсионерки и се замислят откога не са ходили на театър. С книгите е по-лесно – двете си разделят годишната читателска такса в библиотеката и така имат книги за четене. Библиотекарките ги познават от години, разбират ги и си затварят очите за тяхната хитрина.

Двете са категорични, че готвят най-евтиното. „Всеки втори ден приготвям леща или боб”, казва баба Мария. „И на мен ми се яде риба, но… не може. Внушавам си, че не е вкусна и така ми е по-лесно”, с горчива усмивка споделя възрастната жена.

Някои пенсионери сме превърнали балконите си в малки „оранжерии”, споделя баба Ивана. В чашки от кафе и в кофички от кисело мляко тя си отглежда разсад с идеята да спести поредния лев налято от зеленчуци и да покрие друг харч.

Тя си има и своя „съкровищница” – нейното мазе. Там тя складира всякакви консерви – месо, компоти, лютеница, сладко. Бурканите с блажно са най-малко, пазят се най-много и са за специални поводи – Коледа, Великден и когато внуците й гостуват.

„Ремонт вкъщи не е правен от 30 години”, признава баба Мария. „Пари за такива екстри просто няма. Добре е, че все пак не плащаме наеми. В България почти всеки живее в собствен дом – само това ни спасява”, казва възрастната жена.

Баба Ивана разказва, че не е купувала мебели от 40 години. „Дори не си мечтая за такива неща”, казва тя. За нова пералня е пестила години наред, а за нова печка няма пари. „Ако си купя печка, няма да останат пари за погребението ми. А децата ми не са богати и не мога да ги натоварвам с такива разходи”, споделя жената.

Александър ШАБОВ

Един коментар за “Нещата от живота. Пенсионирани учителки оцеляват с боб и леща, месо ядат три пъти в годината

  • 07.11.2016 в 14:12
    Permalink

    абе вие ли нямате , сега да ви звънне някой телефонен измамник ще извадите 10 бона .

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *