Новини

Павликенският бизнес събира пари, за да възроди манастира на цар Ивайло

Вече е готова една от църквите, правят килии за монаси и магерницата

 

ПАВЛИКЕНСКИЯТ БИЗНЕС – ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, РОЗОПРОИЗВОДИТЕЛИ И ДАЖЕ ЛЕКАРИ С ЧАСТНИ КЛИНИКИ, ДАДЕ ПРИМЕР НА всички в България как трябва да се пази културното ни наследство и българският дух. Изцяло с дарение е възстановена голяма част от манастира на цар Ивайло по инициатива на местния архимандрит Георгий. Вече е вдигната една от църквите, за която иконостасът е платен изцяло от д-р Пламен Латев. Работи се по монашеските килии, останалите битови помещения и магерницата. Те се направени върху 7-вековните руини на светата обител „Свети Йоан Предтеча“ от времето на цар Иван Асен Втори, които се намират между село Росица и град Бяла черква в община Павликени. Преди същинското строителство тук са направени и разкопки. Край храма са разкрити 16 гроба, 4 – 5 от които мъжки и няколко детски. В един от тях е намерена златно-сърмена тъкан около черепа, което дава основание да се мисли, че тя е била част от шапката на заможен мъж от 13 век, най-вероятно болярин. В близост е имало и римска крепост, а районът и досега гъмжи от иманяри. Според отец Георгий тук ще бъде създадено и неделно училище. То ще се намира на поляната, известна с името „Грухчовата”. Според легендите точно тук свинарят Ивайло е отглеждал 30 хиляди прасета. Всички в община Павликени се надяват манастирът да се превърне и в туристическа атракция, както и място за поклоннически туризъм. Намеренията са възроденият манастир да бъде отворен още в началото на следващата година.

Бившият оперетен певец и настоящ свещеник и привлечените от него дарители практически възраждат манастира, строен през 1231 година.

ПРЕДИ ДА РЕШИ ДА ВЪЗСТАНОВЯВА МАНАСТИРА, БОЖИЯТ СЛУЖИТЕЛ Е ПРОЧЕЛ ДЕСЕТКИ КНИГИ ЗА МИНАЛОТО на светинята и е записал множество устни предания и легенди на възрастните хора от региона. Така научил, че манастирът е един от седемте, издигнати от цар Иван Асен II по време на управлението му. Камъните, с които е построен, са били пренесени дотук от античния град Никополис ад Иструм. Според едно от устните предания именно в този храм е бил кръстен и свинарят Ивайло Бърдоква, станал години по-късно български цар. Божият храм „Св. Йоан Предтеча” учудващо е оцелял по време на цялото турско владичество и е съществувал чак до 80-те години на миналия век. Днес са останали само части от каменните зидове.

Общинския съвет в Павликени гласува и за възстановяването на над 13 дка църковни земи, които са били общинска собственост, но вече са предадени на манастира. Светата обител е била изключително популярна в миналото и е имала славата на една от най-богатите у нас. Заради това целият район буквално е преровен от иманяри. Според отец Георгий допреди 1980 година от „Свети Йоан Предтеча” са били запазени основи с височина 1,00 – 1,40 м, набезите на иманярите обаче са били пагубни за светата обител. Поводът за този интерес е, че според една от легендите Ивайло е изпратил за благодарност огромно количество злато на манастира, с който е пряко свързан.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *