След първия тур Великотърновска област почервеня. Кандидатпрезидентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова води убедително, в община Полски Тръмбеш ГЕРБ са трета политическа сила

КАНДИДАТПРЕЗИДЕНТСКАТА ДВОЙКА, ПОДКРЕПЕНА ОТ БСП, ГЕН. РУМЕН РАДЕВ – ИЛИЯНА ЙОТОВА ВОДИ С УБЕДИТЕЛНА ПРЕДНИНА ОТ 10% след първия тур на президентските избори във Велико Търново, показват окончателните резултати, с които вчера РИК излезе в ранния следобед. Според 100% от обработените протоколи за тях са гласували 37 982 избиратели в десетте общини на областта, което прави 29,77%. За основните им конкуренти – Цецка Цачева и Пламен Манушев, вот са дали 24 514 граждани, или 19.21% от имащите право на глас.
С трети резултат в областта се нарежда двойката на „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака” и ВМРО”, Красимир Карачаканов и Явор Нотев, които за малко да спечелят второто място. За тях са гласували 22 391 жители на десетте общини, което в проценти е 17,55. На четвърто място с много над средния за страната резултат в областта се нарежда кандидатът Веселин Марешки. Той събира цели 11.99%, или 15 298 гласа. С пети поред резултат е квадратчето „Не подкрепям никого“, което фигурира в цели 6933 бюлетини, което означава, че тази опция е предпочетена от 5,43%. Шести се нарежда кандидатът на „Реформаторския блок” Трайчо Трайков, за когото са гласували 5190 избиратели, или 4,70%. След него е подкрепения от ДПС бивш премиер Пламен Орешарски с 4371 бюлетини, или 3,43% подкрепа. На осмо място е Ивайло Калфин, посочен от 3,10%, или 3952 жители на Великотърновска област. На девета позиция остава Татяна Дончева с 2478 бюлетини, или 1,94%, а на десето място е Жорж Ганчев, събрал подкрепата на 1061 граждани, или 0.83%. На единадесета позиция е търновецът шоумен, натрупал на сметката си точно 767 бюлетини, или 0,60%. На последно място пък в областта се нарежда кандидатът Бисер Миланов, по прякор Петното, за когото са гласували цифром и словом 110 граждани на региона.
МНОГО ЛЮБОПИТЕН Е ВОТЪТ ПО ОБЩИНИ, КОЙТО НЕ СЕ ПУБЛИКУВА ОТ РИК, НО ПЪК „БОРБА“ ГО ПОЛУЧИ ОТ СВОИ ХОРА ОТ ПРЕДИЗБОРНИТЕ ЩАБОВЕ НА ОСНОВНИТЕ КАНДИДАТИ. В най-голямата община – Велико Търново, Радев води с 28,18% пред Цачева, която е има 21,64%. Трети е Каракачанов с 18,57%, след него – Марешки с 10,44%, Трайков събира 5,39%, а Орешарски – 1,91%. В Горна Оряховица БСП печели с още по-категоричен резултат, защото за Радев са пуснати 28,94% от бюлетините, а за Цачева – 19,55%. Патриотите имат 17,92%, Марешки е с подкрепа от 13,88%, Трайков събира около 3%, Калфин също, а Орешарски е с 2,27%. Куриозното е, че в общинския център обединените патриоти дори са втора политическа сила. В самата Горна Оряховица те имат с около 200 гласа повече, отколкото ГЕРБ. Управляващите се измъкват от конфузната ситуация в селата. Този път обаче за първи път от 20 години насам активността в населените места е по-слаба от тази в общинския център. В Свищов подкрепата за Радев е цели 42,89%, или 2273 гласа. За Цачева са пуснати около два пъти по-малко бюлетини и тя събира гласовете на 953 души. В Община Сухиндол червените кандидати събират 31,89%, а тези на ГЕРБ – 18,69%, като според данните, които са ни предоставяни, Красимир Каракачанов е на крачка от третото място в 18,16%. В Лясковец преднината на Радев е 33,88%, а Цачева изостава с 21,28%. На трето място отново са „Обединените патриоти” с 15,70%. В Община Павликени кандидатпрезидентската двойка на БСП печели първия тур с 33,87%, а номинираните от ГЕРБ събират подкрепата на 16, 40% от гласоподавателите. И тук те за малко да отстъпят третото място на патриотите, които калкулират подкрепа от 16,13%. В Полски Тръмбеш резултатите са 32,14% за Радев и Йотова срещу 15,78% за преките им конкуренти от ГЕРБ. Тук обаче патриотите са втора политическа сила с цели 16,32%. За общините Стражица и Златарица от щабовете вчера не успяха да ни предоставят по-конкретни данни, но източниците ни бяха категорични, че и там води кандидатпрезидентската двойка, която е подкрепена от БСП.
Вчера от областните партийни централи запазиха мълчание, като резултатите тепърва ще бъдат предмет на обстойни анализи, изводи и коментари. Факт е обаче, че през последните години това е най-съкрушителната загуба на ГЕРБ в областта, която, въпреки че държи местната власт в общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, не успя пробие на първи тур.
Единствено, верен на себе си, с коментар излезе „любимецът на народа“ Митьо Пищова. В характерния си стил той коментира, че за тези избори е раздал… 1 тон чиста кайма за кебапчета и кюфтета! „Не мога да приема тези резултати”, отсече пред медии шоуменът и уточни, че „един човек” му дал 7 пъти по 1000 питчици. По думите му, проучванията за изборите се правели на жълтите павета в София и никой не питал бабите по селата.
„Аз обиколих 163 села”, пресметна Пищова и отказа да приеме резултатите. „От чужбина почти всички гласове са за мен. На морето също имам много гласове. Не съм съгласен с тези резултати, отивам да си гледам манекенките”, каза в типичния си стил кандидатът.
Подгласникът му за вицепрезидент пък Радо Шишарката благодари на всички, гласували за тази двойка. „Искам да кажа на всички, че това е само началото на нашата политическа кариера и път”, допълни той, а Пищова обеща, че ще почерпи и без избори тези, които не са гласували.
Елена ЧАМУРКОВА

2 thoughts on “След първия тур Великотърновска област почервеня. Кандидатпрезидентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова води убедително, в община Полски Тръмбеш ГЕРБ са трета политическа сила

 • 08.11.2016 в 17:22
  Permalink

  Успех генерале!!! Вън мутренската разбойническа шайка, довела България до национална катастрофа и унизила българския дух и националност!!!

  Отговор
 • 08.11.2016 в 22:16
  Permalink

  До кога ще ни занимавате с това мекере Митьо? Довлякъл се незнайно от къде във Велико Търново. Нито е търновец, нито майка му и баща му, ако ги знае кои са , са от нашия град. Какво удоволствие ви доставя драги журналя драскачи да унижавате Великия Царевград? Ах гиди доностници проклети.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *