Експертизи ще доказват има ли вина в нелепата трагедия със задушените в съня си младоженци в Хотница

Домакините Елица и Красимир отишли преди 5 години в селото, за да живеят екологично

НЯКОЛКО ЕКСПЕРТИЗИ СА ПОРЪЧАНИ ОТ РАЙОННАТА ПРОКУРАТУРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО за установяване причините за злощастния инцидент в Хотница в края на октомври, когато младоженци се задушиха в съня си в къщата на Елица и Красимир, които от 5 г. живеят там екологично. Задушените Нели и Емилиян чакали дете, правили сватба през септември. Те тръгнали на пътешествие от Варна и спрели и на Хотнишкия водопад. Там се запознали с Ели и Краси, които ги поканили да спят у тях. На сутринта двамата били мъртви. По предварителни данни те са издъхнали в съня си от отровните газове, които вятърът връщал в стаята без комин. Печката била с екобрикети, а пред разследващите стопаните вече обяснили, че и друг път са ползвали тази печка, тази стая без комин и това отопление, но нещастия не е имало.

СПОРЕД КМЕТА НА ХОТНИЦА ДЕСИСЛАВ ЙОРДАНОВ СЛЕД ТРАГЕДИЯТА семейството е напуснало селото. Те имат две малки деца, които не ходят на училище. Според прокуратурата, се разследва причиняване на смърт по непредпазливост. Но само назначените химическа, пожаротехническа, съдебномедицинска и още две експертизи ще докажат точната причина за инцидента. Включително се прави изследване и каква храна са консумирали Нели и Емилиян. Едва тогава ще се реши дали домакините Елица и Красимир ще носят наказателна отговорност. Нелепото в трагедията е, че в стаята не е имало мирис от брикетите и спящите младоженци въобще не са се събудили.

СЕМЕЙСТВО КАЛИНОВИ ПРАВИЛИ СВАТБА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

33-годишната Нели и 39-годишният Емилиян правили сватба през септември. После тръгнали на пътешествие из България, а тя вече била бременна. Така се озовали в Хотница. Броени дни преди да издъхнат в съня си, Нели и Емилиян Калинови са дарили детски книжки на школа „Дедал”, на две семейства на самотни майки и на детското отделение към варненската болница „Света Марина”. Книжките са получили като подаръци за сватбата си. Наскоро Нели е била и част от фотопроект „47 усмивки”, имащ за цел да покаже красотата и усмихнатите лица на хората със синдром на Даун. След като самата тя вече няколко години работи като фотомодел за списания и модни агенции, започва да се занимава и с фотография. На една от последните си снимки позира с бижу – мандала, специално изработено за нея и съпруга й за сватбения им ден. Емилиян завършил висшето си образование в Англия и после се върнал във Варна, където се включил в семейния бизнес в една от елитните местни автошколи. Той бил планинар и обичал природата. Заради това с Нели тръгнали на пътешествие из родината си, което завършило фатално.

ИНЦИДЕНТЪТ Е ТРАГЕДИЯ И ЗА ДОМАКИНИТЕ

Елица и Красимир са живеели в София, където се запознават като студенти. Ели е от Велико Търново, а Краси от Дряново, но съдбата ги среща в столицата, където се ражда и първородният им син Калоян, който е на 8 години и би трябвало да е втори клас, но те го обучават сами. Най-малкият член на семейството е Боян. Преди пет години решили да избягат от столицата и си купили кирпичена къща в Хотница, за да живеят екологично.

Освен къщата създават и естествена минизеленчукова градина, която се различава от традиционните лехи, които сме свикнали да виждаме в повечето дворове. Двамата са привърженици на пермакултурата, която става техен начин на живот. Тя представлява съвкупност от методи, основаващи се на екологичните и биологични принципи. Целта е да се създадат устойчиви продуктивни системи, които задоволяват човешките нужди в пълна хармония с природата и земята. Привържениците на тази идея следват и прилагат естествените екологични процеси на растенията и животните, техните хранителни цикли и климатичните фактори, като всички елементи от природата се разглеждат заедно с взаимодействията помежду им. Освен това продуктите на един елемент се използват като ресурс за друг. В типична пермакултурна система работата е сведена до минимум, отпадъците са превърнати в ресурси, благодарение на които продуктивността и добивите са увеличени, а околната среда е възстановена. Всички свои идеи и стъпки в създаването на пермастопанството на Ели и Краси са илюстрирани в техния блог в интернет, наречен „Жива земя”. Имат също малко засята пшеница и лимец, които са за собствена консумация и използват за приготвянето на домашен хляб и сладкиши. И тъй като са вегетарианци, в дома им животни няма. Местните описват Краси като орнитолог.

Сигналът на тел. 112 за издъхналите в съня си младоженци е бил подаден от Красимир. Пред полицията семейството е заявило, че е шокирано от случилото се. Вероятно заради това засега са напуснали Хотница до приключване на разследването.

Нели СУКОВА

Сн. интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.