Новини

Експертизи ще доказват има ли вина в нелепата трагедия със задушените в съня си младоженци в Хотница

Домакините Елица и Красимир отишли преди 5 години в селото, за да живеят екологично

НЯКОЛКО ЕКСПЕРТИЗИ СА ПОРЪЧАНИ ОТ РАЙОННАТА ПРОКУРАТУРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО за установяване причините за злощастния инцидент в Хотница в края на октомври, когато младоженци се задушиха в съня си в къщата на Елица и Красимир, които от 5 г. живеят там екологично. Задушените Нели и Емилиян чакали дете, правили сватба през септември. Те тръгнали на пътешествие от Варна и спрели и на Хотнишкия водопад. Там се запознали с Ели и Краси, които ги поканили да спят у тях. На сутринта двамата били мъртви. По предварителни данни те са издъхнали в съня си от отровните газове, които вятърът връщал в стаята без комин. Печката била с екобрикети, а пред разследващите стопаните вече обяснили, че и друг път са ползвали тази печка, тази стая без комин и това отопление, но нещастия не е имало.

СПОРЕД КМЕТА НА ХОТНИЦА ДЕСИСЛАВ ЙОРДАНОВ СЛЕД ТРАГЕДИЯТА семейството е напуснало селото. Те имат две малки деца, които не ходят на училище. Според прокуратурата, се разследва причиняване на смърт по непредпазливост. Но само назначените химическа, пожаротехническа, съдебномедицинска и още две експертизи ще докажат точната причина за инцидента. Включително се прави изследване и каква храна са консумирали Нели и Емилиян. Едва тогава ще се реши дали домакините Елица и Красимир ще носят наказателна отговорност. Нелепото в трагедията е, че в стаята не е имало мирис от брикетите и спящите младоженци въобще не са се събудили.

СЕМЕЙСТВО КАЛИНОВИ ПРАВИЛИ СВАТБА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

33-годишната Нели и 39-годишният Емилиян правили сватба през септември. После тръгнали на пътешествие из България, а тя вече била бременна. Така се озовали в Хотница. Броени дни преди да издъхнат в съня си, Нели и Емилиян Калинови са дарили детски книжки на школа „Дедал”, на две семейства на самотни майки и на детското отделение към варненската болница „Света Марина”. Книжките са получили като подаръци за сватбата си. Наскоро Нели е била и част от фотопроект „47 усмивки”, имащ за цел да покаже красотата и усмихнатите лица на хората със синдром на Даун. След като самата тя вече няколко години работи като фотомодел за списания и модни агенции, започва да се занимава и с фотография. На една от последните си снимки позира с бижу – мандала, специално изработено за нея и съпруга й за сватбения им ден. Емилиян завършил висшето си образование в Англия и после се върнал във Варна, където се включил в семейния бизнес в една от елитните местни автошколи. Той бил планинар и обичал природата. Заради това с Нели тръгнали на пътешествие из родината си, което завършило фатално.

ИНЦИДЕНТЪТ Е ТРАГЕДИЯ И ЗА ДОМАКИНИТЕ

Елица и Красимир са живеели в София, където се запознават като студенти. Ели е от Велико Търново, а Краси от Дряново, но съдбата ги среща в столицата, където се ражда и първородният им син Калоян, който е на 8 години и би трябвало да е втори клас, но те го обучават сами. Най-малкият член на семейството е Боян. Преди пет години решили да избягат от столицата и си купили кирпичена къща в Хотница, за да живеят екологично.

Освен къщата създават и естествена минизеленчукова градина, която се различава от традиционните лехи, които сме свикнали да виждаме в повечето дворове. Двамата са привърженици на пермакултурата, която става техен начин на живот. Тя представлява съвкупност от методи, основаващи се на екологичните и биологични принципи. Целта е да се създадат устойчиви продуктивни системи, които задоволяват човешките нужди в пълна хармония с природата и земята. Привържениците на тази идея следват и прилагат естествените екологични процеси на растенията и животните, техните хранителни цикли и климатичните фактори, като всички елементи от природата се разглеждат заедно с взаимодействията помежду им. Освен това продуктите на един елемент се използват като ресурс за друг. В типична пермакултурна система работата е сведена до минимум, отпадъците са превърнати в ресурси, благодарение на които продуктивността и добивите са увеличени, а околната среда е възстановена. Всички свои идеи и стъпки в създаването на пермастопанството на Ели и Краси са илюстрирани в техния блог в интернет, наречен „Жива земя”. Имат също малко засята пшеница и лимец, които са за собствена консумация и използват за приготвянето на домашен хляб и сладкиши. И тъй като са вегетарианци, в дома им животни няма. Местните описват Краси като орнитолог.

Сигналът на тел. 112 за издъхналите в съня си младоженци е бил подаден от Красимир. Пред полицията семейството е заявило, че е шокирано от случилото се. Вероятно заради това засега са напуснали Хотница до приключване на разследването.

Нели СУКОВА

Сн. интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *