Новини

Мариана Бояджиева, депутат от БСП: „ГЕРБ не са непобедими, хората показаха, че искат независима президентска институция“

„БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ УСПЯ ДА ВЪРНЕ ПОЗИЦИИТЕ СИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КАКТО И В МНОГО ДРУГИ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ НА СТРАНАТА. ХОРАТА ВИДЯХА, ЧЕ ГЕРБ не са непобедими и показаха, че искат промяна и независима президентска институция. Ние разбираме, че успехът ни се дължи не само на нашите симпатизанти, но и на това, което успя ген. Радев да направи – да привлече гласове на хора, които са извън лявото политическо пространство“. Това заяви депутатът от БСП Мариана Бояджиева. И допълни, че Велико Търново е сред областите, в които разликата между двете основни кандидатпрезидентски двойки – на БСП ген. Румен Радев – Илияна Йотова и на ГЕРБ Цецка Цачева – контраадмирал Пламен Манушев, е доста сериозна и е над 10,5%. Освен тук такава голяма разлика има в Ямбол, Плевен, Видин, Враца, Монтана и София област. „Без съмнение президентските избори в България са от голяма важност и основната дума в тях беше „промяна“. Хората очакваха промяна и с гласа си на първия тур показаха, че те са готови да я направят. Българската социалистическа партия избра подход, който се оказа много верен, като издигна кандидат, който може да събере гласовете не само на избирателите, които гласуват за БСП, но да привлече и голям кръг от хора, които виждат в негово лице възможността за промяна в президентската институция“, каза още г-жа Бояджиева. Вчера благодарност към избирателите, подкрепили двойката на БСП, изразиха и лидерът на социалистите в областта Валентин Ламбев, и Весела Лечева, член на Изпълнителното бюро на БСП.

„Резултатите показват, че хората не са доволни от начина, по който функционира политическият модел в страната. Хората не искат цялата политическа власт да е в едни ръце. Видя се, че едноличното управление на Борисов е вредно за страната и хората го изразиха с техния протестен вот. Хората се опитаха да предотвратят поредния опит да назначим послушен президент, който отново да бъде управляван от Борисов“, заяви олимпийската шампионка Весела Лечева. Тя каза още, че българските избиратели много ясно са показали, че вярват в това, че президентската институция трябва да бъде олицетворявана от достоен човек, който има качествата да бъде избран за президент, а не назначаван за такъв. „Резултатите от първия тур показаха, че хората искат да видят начело на президентската институция човек, който е реализиран извън политическата партия, която го представлява, не ползва протекции, не ползва политически назначения, за да се издига в кариерата си. Човек, който има собствена биография, бил е лидер и може да бъде лидер на нацията.” Весела Лечева припомни още, че БСП печели категорично вота в САЩ и Великобритания и също така категорично губи от двойката на ГЕРБ в Турция и в Столипиново.

„Нашите опоненти се заиграват със страховете на българските граждани. Но това ги поставя в много слаба позиция. Защото да връщат назад историята, да ни плашат с това, че България ще бъде изолирана от европейските институции и като членка на НАТО, изобщо не отговаря на истината. Ние сме заявили, че послушни участници в ЕС и НАТО няма да бъдем, а ще бъдем активни членове, ще заявяваме нашата национална позиция, която изготвяме тук в България и след това защитаваме навън“, каза още Весела Лечева.

Тримата лидери на БСП бяха категорични, че хората искат промяна по отношение на техните доходи и демографския проблем. „Българските избиратели не искат обаче демографският проблем да бъде решен с трайното заселване на бежанци, което стана зад гърба на хората с едно скрито постановление. Искат политиката да бъде прозрачна дейност, да бъде представена пред тях и да бъде провеждана с тяхно съгласие“, заяви Весела Лечева. И припомни, че според последните статистически изследвания 78 % от българите живеят с доходи между 300 и 500 лв. на месец, като 30 % от тях живеят с доходи до 300 лв.

От БСП във В. Търново бяха категорични, че няма да обикалят по централи, за да търсят подкрепата на останалите формации, а ще търсят гласовете на всички български граждани, независимо коя политическа сила са подкрепили и коя представляват. Червените заявиха още, че ще бъдат особено внимателни да няма административен натиск върху гласоподавателите.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

One thought on “Мариана Бояджиева, депутат от БСП: „ГЕРБ не са непобедими, хората показаха, че искат независима президентска институция“

  • Да бе да, тоя капут Радев дето едно смислено изречение не каза и мълча като застрелян в предизборната си камбания

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *