Разследват фирма, завлякла училище с фалшиви банкови гаранции за 23 000 лева

Гимназията по електротехника в Горна Оряховица е осъдила дружеството, но няма какво да му вземe

ПРОКУРАТУРАТАВ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЦЯЛА ГОДИНА РАЗСЛЕДВА ВИДИНСКА ФИРМА, ЗАВЛЯКЛА УЧИЛИЩЕ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА с 23 000 лева с фалшиви банкови гаранции. По първоначални данни се оказало, че по същата схема са завлечени и други училища в страната. ПГЕЕ „Михаил Ломоносов“ е успяла по частен път да осъди дружеството през есента на миналата година и наложила запор и възбрана на банкови сметки, но се оказало, че фирмата е длъжник и на НАП и няма какво да се продаде на търг от съдебен бирник.

ФИРМАТА БИЛА ОДОБРЕНА ОТ ОБРАЗОВАТЕЛНОТО МИНИСТЕРСТВО и заради това в Горна Оряховица сключили през есента на 2014 г. два договора за обследване за енергийна ефективност по национална програма „Модернизация на материалната база в училище“. На база техническите сертификати от дружеството гимназията щяла да кандидатства по проект за основен ремонт и енергийна ефективност през м.г. Единият договор бил за 9089 лева, а другият за 14 209 лв. Парите били платени авансово, а работата трябвало да бъде свършена до края на декември 2014 г.

ДОШЛА ПРОЛЕТТТА НА 2015 Г., НО ОТ РЕАЛИЗИРАНЕ НА ДВАТА ДОГОВОРА НЯМАЛО И СЛЕДА. Тогава училищното ръководство започнало да праща писма до офиса на фирмата във Видин. През май пратили покана да се върнат парите по двата договора. След като нямало отговори, училището стартирало правни процедури и поискало от банка във Видин да се платят банковите гаранции по двата договора, които били представени от фирмата.

И тогава лъснала измамата – ВЪПРОСНАТА БАНКА НЕ БИЛА ДАВАЛА НА ВЪПРОСНАТА ФИРМА банкови гаранции. Така тези документи се оказали безполезни и фалшиви листове хартия. Заради това Районният съд в Горна Оряховица е осъдил видинската фирма по заведеното гражданско дело от училището за сумата по двата договора. След изваждане на изпълнителен лист лъснал и другият факт – уж редовната и изрядна фирма, освен че ползвала фалшиви банкови гаранции, била и длъжник на други потърпевши, и най-вече на НАП.

Според районния прокурор на Горна Оряховица Даниела Харитонова разследването е към финала, но още няма повдигнати обвинения към никого.

Н. ГЕОРГИЕВА

One thought on “Разследват фирма, завлякла училище с фалшиви банкови гаранции за 23 000 лева

 • 09.11.2016 в 13:30
  Permalink

  Поредната далавера с цигански фирми на МОН, просто е ясно като бял ден.
  Тояга трябва, хора, тоягааааа.
  Може ли измислени фирми да правят т.нар. „обследвания“? Циганин какво ще ми обследва?

  Той знае едно: „Бате, ще има и за теб“.

  И нашите бедни лапнишарани, продават децата ни за дребни стотинки. Ето това е, затова хората им писна от статуквото. След Сакскобурга, всичко живо краде ли краде и никой не мисли за пропадналата ни вече територийка, не казвам умишлено държавичка.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.