Новини

СА „Д. А. Ценов” празнува своя 80-годишен юбилей

Гости от страната и чужбина засвидетелстваха внимание в празничния ден

Тържествата, посветени на 80-годишнината на свищовската алма матер, започнаха в Свищов с тържествено общо събрание на Стопанската академия „Д. А. Ценов”. На церемонията присъстваха зам.-министри, областни управители, ректори, декани, научни сътрудници, преподаватели, студенти и гости от страната и чужбина. Кметът Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет Свищов д-р Кристиян Кирилов и зам.-кметовете на община Свищов също бяха част от официалните гости.

Ректорът на Стопанска академия доц. д-р Иван Марчевски. направи историческа ретроспекция на развитието на СА „Д. А. Ценов” през годините и припомни за писмото на Димитър Апостолов Ценов до тогавашния кмет на община Свищов, което започва с думите: „Аз имам една мечта…”. В това свое писмо дарителят запознава кмета с идеята си да направи крупно дарение (над 7 млн. златни лева) за създаването на висше учебно заведение по подобие на германските висши училища. С този акт на щедрост и родолюбие Димитър Ценов променя съдбата на Свищов и съдбата на над 140 хиляди възпитаници на Стопанска академия. Доц. д-р Марчевски припомни с уважение за всички ректори на Стопанска академия, които самоотвержено са работили за това днес академията да е един от еталоните на икономическото образование. Той поднесе 8 почетни плакета, от които един посмъртно на проф. Радко Радков, за принос към развитието на СА „Д. А. Ценов”. Поздравителен адрес беше изчетен от името на министър-председателя на Република България Бойко Борисов, както и от името на министъра на образованието и науката Меглена Кунева. Кметът на община Свищов Генчо Генчев поздрави академичната общност на свищовската Алма матер с 80-годишния юбилей и поднесе картина на свищовския художник Камен Крумов, изобразяваща емблематичната за Свищов църква „Св Троица”. Бившият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев пожела на свищовската академия да се превърне в Национална стопанска академия, което без съмнение тя заслужава.

В късния следобед с празнично шествие до гроба на Димитър Ценов бе почетена паметта на дарителя, а вечерта в Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови” ще се състои тържественото събрание концерт „80 години Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *